Προβληματίζει και προκαλεί πολλά ερωτήματα η στάση των παραγόντων της
μειονότητας -με ελάχιστες εξαιρέσεις- που όχι μόνο δείχνουν
να έχουν κλείσει τα μάτια και τα αυτιά τους στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά κάποιοι σπεύδουν και να επιδοκιμάσουν ή ακόμη και να υιοθετήσουν τις ακραίες αντιλήψεις του.
Ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, τα πιο ακραία στοιχεία, με τις πλάτες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, επιχειρούν να μεταφέρουν και στη Θράκη την ένταση και τον διχασμό.
Οι μειονότητες σε όλο τον κόσμο από τη φύση τους βρίσκονται συχνά σε μια ευαίσθητη κατάσταση και πρέπει να πορεύονται όπως γίνεται στις χώρες της ΕΕ, με σύνεση, χωρίς προκλήσεις, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους όπως προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες, χωρίς όμως να δίνουν αφορμές, ώστε να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και δημιουργίας εντάσεων από καμία πλευρά. Επίσης η ευαισθησία στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπορεί να είναι μονομερής και αλά καρτ.
Συρφετός
Στη Θράκη σήμερα ένας συρφετός από απίθανους ακραίους ιμάμηδες, δημοτικούς συμβούλους, λογής παράγοντες με αμφίδρομη σχέση με διαμορφωτές της κοινής γνώμης μέσα από τουρκόφωνες εφημερίδες, σάιτ, αναρτήσεις στο Διαδίκτυο κ.λπ. επιχειρούν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, να αναπαραγάγουν την εθνικιστική-θρησκευτική υστερία και την ένταση που καλλιεργεί η Αγκυρα. Να στηθούν διχαστικά διλήμματα, που τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν, τα οποία θέλουν την Τουρκία ως τη νέα μεγάλη δύναμη, όπως τη διαλαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιστή του μουσουλμανικού κόσμου που την πολεμά η Ευρώπη, γιατί τη φοβάται και ο «ευρω-φασισμός»!
Ολα όσα λέγονται από την κυβέρνηση της Αγκυρας εδώ και καιρό, με τον χαρακτήρα ενός πολιτικοθρησκευτικού συνονθυλεύματος, συχνά μεσσιανικού χαρακτήρα, μεταφέρονται και προβάλλονται μονομερώς, δηλητηριάζουν και ντοπάρουν μυαλά, εξαφανίζοντας τον αντίλογο.
Οι απειλές ανοιχτά για «ιερούς πολέμους» στην Ευρώπη, όπως διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποτελούν την πιο πρόσφατη κλιμάκωση, που αυξάνει τις ανησυχίες για αυτήν τη στρατηγική της έντασης του καθεστώτος Ερντογάν.
Στην Τουρκία από τη 15η Ιουλίου και μετά υπάρχει ένα πραγματικό πογκρόμ διώξεων εναντίον δεκάδων χιλιάδων ατόμων, με φυλακίσεις με συνοπτικές διαδικασίες, απολύσεις στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ. Κοντά 30.000 φάκελοι έχουν συγκροτηθεί εναντίον πολιτών για απόψεις που έχουν εκφράσει στο Διαδίκτυο.
Στα μειονοτικά ΜΜΕ δεν θα βρει κανείς το παραμικρό για όλα αυτά. Για τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στην ίδια την Τουρκία αλλά και τις πολύ περισσότερες στο εξωτερικό. Πριν από μερικές ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) -που είναι το κεμαλικό κόμμα της Τουρκίας-, Κεμάλ Κελιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αναφέρθηκε εκτενώς στη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη χώρα το καθεστώς Ερντογάν, όπου, όπως είπε, δεν υπάρχει πλέον δικαιοσύνη.
Με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης, η ισχύς του οποίου παρατείνεται συνεχώς χρονικά, χιλιάδες άτομα διώκονται και φυλακίζονται ή απολύονται. Χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων απομακρύνονται, 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, χιλιάδες πολίτες διώκονται χωρίς κατηγορητήρια, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μαζί παρακρατούνται και τα χρήματα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
«Τι αμαρτίες έχουν και πληρώνουν τα παιδιά τους;» αναρωτήθηκε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους. «Για το όνομα του θεού, τι αδίκημα μπορεί να έκανε ένας δημοσιογράφος που έχει μόνο ένα στυλό στο χέρι και γράφει τις ιδέες του;» είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι σε μια χώρα, αν δεν είναι ελεύθερα τα ΜΜΕ, τότε δεν είναι ελεύθερη η ίδια η κοινωνία», είπε.
Ας ψάξει κανείς σε όλες τις εφημερίδες, σάιτ κ.λπ. της μειονότητας στη Θράκη, από τις 7 Μαρτίου, όταν Κεμάλ Κελιτσντάρογλου πραγματοποίησε την ομιλία του, δεν μεταφέρθηκε το παραμικρό από τα προαναφερθέντα.
Οπως γίνεται και όλο το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα θα βρει όλες τις παραληρηματικές, εμπρηστικές ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν και των κυβερνητικών στελεχών. Θα βρει από κοντά εκείνους τους παράγοντες στις τάξεις της μειονότητας που σπεύδουν όχι μόνο να τους επιδοκιμάσουν, αλλά να διχάσουν.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γνωστοί πολιτικοθρησκευτικοί παράγοντες που με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να δημιουργήσουν ένταση. Οπως ο ιμάμης της Γλαύκης Ξάνθης, Ερκάν Αζίζογλου, που στα τέλη του χρόνου προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις μίσους κατά των Εβραίων, όταν ευχήθηκε να μη σβήσει η πυρκαγιά που έπληξε το Ισραήλ, για να συμπληρώσει στη συνέχεια με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο: «Ολοι οι Ισραηλινοί είναι το ίδιο, ο καθένας τους είναι ένα τέρας που τρέφεται με αίμα».
Οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και κυρίως η καταδίκη από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο τον υποχρέωσαν να ανακαλέσει. Μέχρι όμως το επόμενο συμβάν, αφού είναι συχνά αρνητικός πρωταγωνιστής σε επεισόδια και έχει παραπεμφθεί από τη Δικαιοσύνη.
Αυτήν τη φορά έσπευσε εμφατικά (12 Μαρτίου) να επιδοκιμάσει παραληρηματικά τον Ερντογάν «γιατί αυτό δεν είναι δημοψήφισμα, αλλά τα βήματα επιστροφής των μουσουλμάνων και το τελευταίο εμπόδιο μπροστά στην ισχυρή Τουρκία… αυτοί που θέλουν να εμποδίσουν να βγει το «Ναι», θέλουν την παλιά Τουρκία, κλεισμένη στο καβούκι της…».
Από κοντά και ένας ακόμη ιμάμης, αυτός του Μεγάλου Δέρειου, ο Αμπντουραχίμ Κουρού, που είδε στον πόλεμο του Ερντογάν τη «Δύση να βουλιάζει και την Ανατολή να ανατέλλει».
«Οι άπιστοι»
Σοκάρουν όμως, αν μη τι άλλο, και ενέργειες όπως αυτή του υποψήφιου δημάρχου της Μύκης Ξάνθης, Ριντβάν Ντελιχουσεΐν, να αναρτήσει μια προκλητική αφίσα που δείχνει πόλεμο των δύο κόσμων, μουσουλμάνων και χριστιανών, συνοδεύοντάς την με τη φράση του: «Οι άπιστοι είναι ένα έθνος».
Οσο για την αφίσα κάτω από τις φιγούρες ενός μουσουλμάνου που κρατά την ημισέληνο και ενός χριστιανού που κρατά τον σταυρό και μάχονται, αναγράφονται τα εξής: «Ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας ανάμεσα στην ημισέληνο και στον σταυρό! Γίνεται ένα κάτω από την ημισέληνο! Θα είμαστε μεγάλο πλήθος! Θα δείτε!».
Αυτές είναι κάποιες μόνο ενδεικτικές ακραίες συμπεριφορές, από επώνυμους -σε μειονοτικά σάιτ υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι- που τις παραθέσαμε «όχι για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», αλλά για να φανεί ποιες ευθύνες έχουν οι εχέφρονες και οι ψύχραιμες φωνές μέσα στη μειονότητα που έχουν καθήκον να αντιδράσουν, να τις καταδικάσουν, αλλά και να πάρουν τις αποστάσεις από εκείνους που βλέπουν σύγκρουση δύο πολιτισμών, θρησκειών κ.λπ.
Φακελώνουν Ελληνες δημοσιογράφους
Τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στο φως ντοκουμέντα από το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που δείχνουν ότι το προξενείο της Κομοτηνής φακελώνει Ελληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας και ανάμεσά τους δημοσιογράφους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία, ενώ η αρμόδια αρχή τηλεπικοινωνιών που ελέγχει το Διαδίκτυο έχει βάλει φραγή στην πρόσβαση στα σάιτ και στις σελίδες τους στον διαδικτυακό χώρο της Τουρκίας.
Τα λόγια ενός από αυτούς τους μειονοτικούς δημοσιογράφους στο «Εθνος της Κυριακής» δεν μπορεί να αγνοηθούν: «Υπάρχουν πλέον αδιάψευστα στοιχεία ότι το Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής, μέσω των στελεχών της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας που απασχολούνται σ’ αυτό με διπλωματική κάλυψη, ασκεί πιέσεις εντός των κύκλων της μειονότητας, διασπείροντας φόβο ή εξαγοράζοντας συνειδήσεις ή εισηγούμενο στο τουρκικό κράτος τη λήψη μέτρων σε βάρος Ελλήνων πολιτών, μειονοτικών, προκειμένου να σιωπήσουν ή να πειθαρχήσουν στις εντολές του».
Και στη Βουλγαρία. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Αποκαλυπτικά είναι όσα συμβαίνουν και με τη γειτονική Βουλγαρία με αφορμή τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου. Οπως είπε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κελιτσντάρογλου στην ομιλία της 7ης Μαρτίου, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι αυτοί που έστησαν το διασπαστικό κόμμα DOST του Λιούτβι Μεστάν, κόντρα στο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), που συγκέντρωνε παραδοσιακά τις ψήφους του 1 εκατ. μουσουλμάνων της Βουλγαρίας.
Μάλιστα, στο ιδρυτικό του συνέδριο τον περασμένο χρόνο είχαν σπεύσει για να το στηρίξουν τα ηγετικά στελέχη του AKP του Ερντογάν, μαζί με τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς και άλλα στελέχη του μειονοτικού κόμματος DEB από την Ελλάδα.
Το καθεστώς του Ερντογάν προωθεί μια νεο-οθωμανική αντίληψη για τα Βαλκάνια, που έχει αναλάβει όχι μόνο να την εκφράσει -με στόχο «την υλοποίηση του μεγάλου στόχου ενός μεγάλου έθνους», όπως λέει με κάθε ευκαιρία-, αλλά και να φέρει σε πέρας τους ειδικούς χειρισμούς ο υπουργός Εργασίας με καταγωγή από τη Θράκη Μεχμέτ Μουεζίνογλου.
Έθνος της Κυριακής
να έχουν κλείσει τα μάτια και τα αυτιά τους στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά κάποιοι σπεύδουν και να επιδοκιμάσουν ή ακόμη και να υιοθετήσουν τις ακραίες αντιλήψεις του.
Ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, τα πιο ακραία στοιχεία, με τις πλάτες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, επιχειρούν να μεταφέρουν και στη Θράκη την ένταση και τον διχασμό.
Οι μειονότητες σε όλο τον κόσμο από τη φύση τους βρίσκονται συχνά σε μια ευαίσθητη κατάσταση και πρέπει να πορεύονται όπως γίνεται στις χώρες της ΕΕ, με σύνεση, χωρίς προκλήσεις, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους όπως προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες, χωρίς όμως να δίνουν αφορμές, ώστε να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και δημιουργίας εντάσεων από καμία πλευρά. Επίσης η ευαισθησία στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπορεί να είναι μονομερής και αλά καρτ.
Συρφετός
Στη Θράκη σήμερα ένας συρφετός από απίθανους ακραίους ιμάμηδες, δημοτικούς συμβούλους, λογής παράγοντες με αμφίδρομη σχέση με διαμορφωτές της κοινής γνώμης μέσα από τουρκόφωνες εφημερίδες, σάιτ, αναρτήσεις στο Διαδίκτυο κ.λπ. επιχειρούν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, να αναπαραγάγουν την εθνικιστική-θρησκευτική υστερία και την ένταση που καλλιεργεί η Αγκυρα. Να στηθούν διχαστικά διλήμματα, που τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν, τα οποία θέλουν την Τουρκία ως τη νέα μεγάλη δύναμη, όπως τη διαλαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιστή του μουσουλμανικού κόσμου που την πολεμά η Ευρώπη, γιατί τη φοβάται και ο «ευρω-φασισμός»!
Ολα όσα λέγονται από την κυβέρνηση της Αγκυρας εδώ και καιρό, με τον χαρακτήρα ενός πολιτικοθρησκευτικού συνονθυλεύματος, συχνά μεσσιανικού χαρακτήρα, μεταφέρονται και προβάλλονται μονομερώς, δηλητηριάζουν και ντοπάρουν μυαλά, εξαφανίζοντας τον αντίλογο.
Οι απειλές ανοιχτά για «ιερούς πολέμους» στην Ευρώπη, όπως διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποτελούν την πιο πρόσφατη κλιμάκωση, που αυξάνει τις ανησυχίες για αυτήν τη στρατηγική της έντασης του καθεστώτος Ερντογάν.
Στην Τουρκία από τη 15η Ιουλίου και μετά υπάρχει ένα πραγματικό πογκρόμ διώξεων εναντίον δεκάδων χιλιάδων ατόμων, με φυλακίσεις με συνοπτικές διαδικασίες, απολύσεις στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ. Κοντά 30.000 φάκελοι έχουν συγκροτηθεί εναντίον πολιτών για απόψεις που έχουν εκφράσει στο Διαδίκτυο.
Στα μειονοτικά ΜΜΕ δεν θα βρει κανείς το παραμικρό για όλα αυτά. Για τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στην ίδια την Τουρκία αλλά και τις πολύ περισσότερες στο εξωτερικό. Πριν από μερικές ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) -που είναι το κεμαλικό κόμμα της Τουρκίας-, Κεμάλ Κελιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αναφέρθηκε εκτενώς στη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη χώρα το καθεστώς Ερντογάν, όπου, όπως είπε, δεν υπάρχει πλέον δικαιοσύνη.
Με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης, η ισχύς του οποίου παρατείνεται συνεχώς χρονικά, χιλιάδες άτομα διώκονται και φυλακίζονται ή απολύονται. Χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων απομακρύνονται, 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, χιλιάδες πολίτες διώκονται χωρίς κατηγορητήρια, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μαζί παρακρατούνται και τα χρήματα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
«Τι αμαρτίες έχουν και πληρώνουν τα παιδιά τους;» αναρωτήθηκε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους. «Για το όνομα του θεού, τι αδίκημα μπορεί να έκανε ένας δημοσιογράφος που έχει μόνο ένα στυλό στο χέρι και γράφει τις ιδέες του;» είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι σε μια χώρα, αν δεν είναι ελεύθερα τα ΜΜΕ, τότε δεν είναι ελεύθερη η ίδια η κοινωνία», είπε.
Ας ψάξει κανείς σε όλες τις εφημερίδες, σάιτ κ.λπ. της μειονότητας στη Θράκη, από τις 7 Μαρτίου, όταν Κεμάλ Κελιτσντάρογλου πραγματοποίησε την ομιλία του, δεν μεταφέρθηκε το παραμικρό από τα προαναφερθέντα.
Οπως γίνεται και όλο το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα θα βρει όλες τις παραληρηματικές, εμπρηστικές ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν και των κυβερνητικών στελεχών. Θα βρει από κοντά εκείνους τους παράγοντες στις τάξεις της μειονότητας που σπεύδουν όχι μόνο να τους επιδοκιμάσουν, αλλά να διχάσουν.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γνωστοί πολιτικοθρησκευτικοί παράγοντες που με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να δημιουργήσουν ένταση. Οπως ο ιμάμης της Γλαύκης Ξάνθης, Ερκάν Αζίζογλου, που στα τέλη του χρόνου προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις μίσους κατά των Εβραίων, όταν ευχήθηκε να μη σβήσει η πυρκαγιά που έπληξε το Ισραήλ, για να συμπληρώσει στη συνέχεια με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο: «Ολοι οι Ισραηλινοί είναι το ίδιο, ο καθένας τους είναι ένα τέρας που τρέφεται με αίμα».
Οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και κυρίως η καταδίκη από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο τον υποχρέωσαν να ανακαλέσει. Μέχρι όμως το επόμενο συμβάν, αφού είναι συχνά αρνητικός πρωταγωνιστής σε επεισόδια και έχει παραπεμφθεί από τη Δικαιοσύνη.
Αυτήν τη φορά έσπευσε εμφατικά (12 Μαρτίου) να επιδοκιμάσει παραληρηματικά τον Ερντογάν «γιατί αυτό δεν είναι δημοψήφισμα, αλλά τα βήματα επιστροφής των μουσουλμάνων και το τελευταίο εμπόδιο μπροστά στην ισχυρή Τουρκία… αυτοί που θέλουν να εμποδίσουν να βγει το «Ναι», θέλουν την παλιά Τουρκία, κλεισμένη στο καβούκι της…».
Από κοντά και ένας ακόμη ιμάμης, αυτός του Μεγάλου Δέρειου, ο Αμπντουραχίμ Κουρού, που είδε στον πόλεμο του Ερντογάν τη «Δύση να βουλιάζει και την Ανατολή να ανατέλλει».
«Οι άπιστοι»
Σοκάρουν όμως, αν μη τι άλλο, και ενέργειες όπως αυτή του υποψήφιου δημάρχου της Μύκης Ξάνθης, Ριντβάν Ντελιχουσεΐν, να αναρτήσει μια προκλητική αφίσα που δείχνει πόλεμο των δύο κόσμων, μουσουλμάνων και χριστιανών, συνοδεύοντάς την με τη φράση του: «Οι άπιστοι είναι ένα έθνος».
Οσο για την αφίσα κάτω από τις φιγούρες ενός μουσουλμάνου που κρατά την ημισέληνο και ενός χριστιανού που κρατά τον σταυρό και μάχονται, αναγράφονται τα εξής: «Ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας ανάμεσα στην ημισέληνο και στον σταυρό! Γίνεται ένα κάτω από την ημισέληνο! Θα είμαστε μεγάλο πλήθος! Θα δείτε!».
Αυτές είναι κάποιες μόνο ενδεικτικές ακραίες συμπεριφορές, από επώνυμους -σε μειονοτικά σάιτ υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι- που τις παραθέσαμε «όχι για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», αλλά για να φανεί ποιες ευθύνες έχουν οι εχέφρονες και οι ψύχραιμες φωνές μέσα στη μειονότητα που έχουν καθήκον να αντιδράσουν, να τις καταδικάσουν, αλλά και να πάρουν τις αποστάσεις από εκείνους που βλέπουν σύγκρουση δύο πολιτισμών, θρησκειών κ.λπ.
Φακελώνουν Ελληνες δημοσιογράφους
Τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στο φως ντοκουμέντα από το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που δείχνουν ότι το προξενείο της Κομοτηνής φακελώνει Ελληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας και ανάμεσά τους δημοσιογράφους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία, ενώ η αρμόδια αρχή τηλεπικοινωνιών που ελέγχει το Διαδίκτυο έχει βάλει φραγή στην πρόσβαση στα σάιτ και στις σελίδες τους στον διαδικτυακό χώρο της Τουρκίας.
Τα λόγια ενός από αυτούς τους μειονοτικούς δημοσιογράφους στο «Εθνος της Κυριακής» δεν μπορεί να αγνοηθούν: «Υπάρχουν πλέον αδιάψευστα στοιχεία ότι το Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής, μέσω των στελεχών της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας που απασχολούνται σ’ αυτό με διπλωματική κάλυψη, ασκεί πιέσεις εντός των κύκλων της μειονότητας, διασπείροντας φόβο ή εξαγοράζοντας συνειδήσεις ή εισηγούμενο στο τουρκικό κράτος τη λήψη μέτρων σε βάρος Ελλήνων πολιτών, μειονοτικών, προκειμένου να σιωπήσουν ή να πειθαρχήσουν στις εντολές του».
Και στη Βουλγαρία. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Αποκαλυπτικά είναι όσα συμβαίνουν και με τη γειτονική Βουλγαρία με αφορμή τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου. Οπως είπε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κελιτσντάρογλου στην ομιλία της 7ης Μαρτίου, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι αυτοί που έστησαν το διασπαστικό κόμμα DOST του Λιούτβι Μεστάν, κόντρα στο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), που συγκέντρωνε παραδοσιακά τις ψήφους του 1 εκατ. μουσουλμάνων της Βουλγαρίας.
Μάλιστα, στο ιδρυτικό του συνέδριο τον περασμένο χρόνο είχαν σπεύσει για να το στηρίξουν τα ηγετικά στελέχη του AKP του Ερντογάν, μαζί με τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς και άλλα στελέχη του μειονοτικού κόμματος DEB από την Ελλάδα.
Το καθεστώς του Ερντογάν προωθεί μια νεο-οθωμανική αντίληψη για τα Βαλκάνια, που έχει αναλάβει όχι μόνο να την εκφράσει -με στόχο «την υλοποίηση του μεγάλου στόχου ενός μεγάλου έθνους», όπως λέει με κάθε ευκαιρία-, αλλά και να φέρει σε πέρας τους ειδικούς χειρισμούς ο υπουργός Εργασίας με καταγωγή από τη Θράκη Μεχμέτ Μουεζίνογλου.
Έθνος της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου