Ο “Ελληνας Υπουργός παρουσίασε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ έναν χάρτη της περιοχής με ζωγραφισμένο ένα τρίγωνο, στην κορυφή του οποίου υπήρχε η Ουκρανία και στις δύο κάτω γωνίες η Λιβύη (αριστερά) και τα κράτη της Συρίας και του Ιράκ (δεξιά), με την Ελλάδα στη μέση, ως μοναδική χώρα σταθερότητας στην περιοχή, γράφει ο Θάνος Μωριάτης στην εφημερίδα REAL NEWS την Κυριακή σε άρθρο του για την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον.
Στην αποσταθεροποιητική αυτή ζώνη η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και στην παρατήρηση του Αμερικανού ομολόγου του ότι πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Αίγυπτο, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι η Ελλάδα στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει 18 βέτο ώστε να μην καταδικαστεί η Αίγυπτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αν δεν έχεις ανθρώπινες ζωές σε μια περιοχή, δεν έχεις ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη και άλλες περιοχές.
Για την Τουρκία, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι είναι μια νευρική δύναμη που θυμίζει τη μετα-Βισμαρκική Γερμανία, όπου οι διάδοχοι του Βίσμαρκ αρνήθηκαν να συνεχίσουν τις ισορροπίες συμβάλλοντας ουσιαστικά στην έναρξη του πολέμου, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην αστάθεια που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.
Στα Σκόπια η αστάθεια θα συνεχιστεί, οι συγκρούσεις στην Αλβανία θα ενταθούν στην πορεία προς τις εκλογές η Βουλγαρία δεν διαθέτει κυβέρνηση, ενώ το Κόσοβο αγνοεί ακόμα και το NATO και μετατρέπει τις αστυνομικές του δυνάμεις σε τακτικό στρατό.
Οι συνομιλητές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών τον ρώτησαν για το Κυπριακό, για να λάβουν την απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, ωστόσο δεν πήραν θέση για το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ με τη νέα τους ηγεσία στη Μεγαλόνησο...
Ο κ. Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον που μετέβη συναντήθηκε με τρεις αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ «κλειδιά» στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.
Με τον υπουργό Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον, που είναι ο άνθρωπος «ορχήστρα» στα θέματα στρατηγικής, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στρατηγό Μακμάστερ και βεβαίως με τον ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Πρίμπους.
Σε έναν απολογισμό της επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε με «θερμά» λόγια και τόνισε πώς η υποστήριξη των ΗΠΑ στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα μπορεί να είναι και ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που παρείχε έως τώρα ο Μπάρακ Ομπάμα.
Η γερμανική εφημερίδα Bild σχετικά με το θέμα αυτό ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα πώς ο τέως Αμερικανός πρόεδρος ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στη Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας.
Ίσως, ένας συνδυασμός θεμάτων γεωστρατηγικής και οικονομική υποστήριξης να εξηγούν τη μεταστροφή του Νίκου Κοτζιά υπέρ της Ελλάδας και κατά της Γερμανίας όπως φάνηκε από τη συνέντευξη που έδωσε στο «National Interest» και δημοσιεύτηκε την ημέρα που η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και οι συνομιλίες τους δεν ήταν και στο καλύτερο κλίμα.
Η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών προς το Βερολίνο, με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, αρχικά αφορούσε τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και συνολικά της Γερμανίας, απέναντι στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, «έχουν ηγετικό ρόλο και ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί εξαιτίας της συμπεριφοράς των ελίτ της».
Βλέπουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο
Εξωτερικών ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και σπεύδουν να εκφράσουν
την στήριξη τους στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για λόγους… προστασίας ή
αλλαγή συνόρων βόρεια της χώρας και ανησυχούν μήπως υπάρξει και επιρροή
της Ελλάδας;
Μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις...
Στην πρώτη περίπτωση, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, είναι γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει συνεχής επικοινωνία Αθήνας και Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο όσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πλησιάζει προς το δημοψήφισμα και εντείνει την πολεμική του ρητορική για να συσπειρώσει και να φανατίσει υπέρ του «ναι».
Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εκφράζοντας την ανησυχία του για «ατύχημα» στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν «τρικυμία» στο Αιγαίο.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου