
58 δισεκατομμύρια θα κοστίσει στη χώρα η κεφαλαιοποίηση των τόκων που προτείνει...
Κατηγορεί την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση, ενώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών όλα πήγαιναν μια χαρά
ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ του χρέους ο Στουρνάρας!
Με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας σαμποτάρει την Ελλάδα…
Αντί να σπεύσει να δώσει, ως οφείλει εκ της θέσης του, βοήθεια στον Αλ. Τσίπρα ώστε να επιτύχει μια όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή ρύθμιση (όπως διατυμπανίζει ο Πρωθυπουργός, που από τη μεριά του βέβαια φροντίζει και αυτός με τον τρόπο του για την καταστροφή των Ελλήνων) προτείνει λύση που θα επιβαρύνει τη χώρα και κατ’ επέκταση τον ελληνικό λαό με 58 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας βάζει πλάτη ούτως ώστε οι δανειστές να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα χρήματα που έχουν δανείσει στην Ελλάδα. Γεγονός πρωτοφανές (όχι βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα) αλλά και ανεπίτρεπτο όταν προέρχεται από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.
Με πρόταση που κατέθεσε μέσω των «Financial Times», τάσσεται υπέρ της κεφαλαιοποίησης των τόκων σε βάθος 20ετίας και προτείνει το συνολικό ποσό να αποπληρωθεί σε ισόποσες δόσεις και με τόκο μάλιστα. Η πρότασή του αυτή προκαλεί αίσθηση και συνάμα οργή, καθώς είναι κατά πολύ πιο επώδυνη και επιζήμια για τη χώρα από αυτές που εξετάζουν και εμφανίζονται πρόθυμοι να δρομολογήσουν οι ίδιοι οι δανειστές.
Μία από αυτές είναι και χορήγηση περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων μέχρι το 2028, κάτι που, αν αποφασιστεί, θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τα βάρη που έχει επωμιστεί η χώρα και θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη.
Το ετήσιο όφελος θα είναι 3,5 δισ. και σε βάθος 20ετίας θα φτάσει τα 70 δισ., ενώ με την πρόταση του κ. Στουρνάρα για την κεφαλαιοποίηση των τόκων (αποπληρωμή με επιτόκιο 2%) η επιβάρυνση για τη χώρα θα φτάσει στα 58 δισ.
Επιπλέον, οι δανειστές έχουν δεσμευτεί μέσα στο 2018 να προωθήσουν την οριστική ρύθμιση του χρέους που, ως γνωστόν, θα κινείται σε δύο επίπεδα:
Μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Από την άλλη, αυτονόητο θα ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να υποστηρίξει την ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας πρόταση του ΔΝΤ, που προτείνει περίοδο χάριτος μέχρι το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μέχρι το 2080.
Η στάση του κ. Στουρνάρα προκαλεί ερωτηματικά και για έναν επιπλέον λόγο:
Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τωρινό, δεν είναι των τελευταίων χρόνων, είναι διαχρονικό, ωστόσο ο ίδιος ποτέ ξανά μέχρι σήμερα δεν είχε υποβάλει παρόμοια πρόταση. Ούτε την περίοδο Κ. Σημίτη, που ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ έπαιζε ρόλο άτυπου συμβούλου του τότε πρωθυπουργού.
Ούτε καν πολύ πιο πρόσφατα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν πλέον το χρέος της χώρας είχε πάρει για τα καλά την ανηφόρα και είχε πάψει να είναι βιώσιμο. Προφανώς τότε, ειδικά την τελευταία περίοδο, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα, ή αν το έβλεπε το σκέπαζε, επειδή ήταν ο ίδιος στα πράγματα. Η διαφορά είναι ότι τώρα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση, που προφανώς δεν του… αρέσει και δεν διστάζει να στραφεί σε βάρος της χώρας
Την αίσθηση αυτή, που είναι διάχυτη, ήρθε να ενισχύσει ο ίδιος με όσα αναφέρει στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2015-2016, η οποία είναι ένα γενικό «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης.
Αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι η υπερφορολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση και σε αποτυχία την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ακόμη τονίζει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είχε ως συνέπεια να αυξηθεί ο εσωτερικός δανεισμός, να διογκωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας για τους επενδυτές κ.ά.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου