Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Οδεύοντας προς την πολιτειακή ανωμαλία…


 Οδεύοντας προς την πολιτειακή ανωμαλία...


Ενώ τα «νούμερα δεν βγαίνουν» προσπαθούν οι αρχηγοί των κομμάτων (και όχι μόνο) να «ταιριάξουν» ένα σχήμα, το οποίο θα κυβερνήσει.Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει τα φερέφωνα του τρόμου, εντός και εκτός Ελλάδος, να απειλούν την χώρα και τους πολίτες με οτιδήποτε περνάει από το μυαλό τους.Ύστατη προσπάθεια θνησιγενούς λύσης με πρωθυπουργό Κουβέλη σχεδιάζουν στο συμβούλιο αρχηγών να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού ώστε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, αν αποτύχουν; Εκλογές 17/6 Ευρώ ή χρεοκοπία και δραχμή το δίλημμα… Εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες πολιτικών και θεσμικών παραγόντων ώστε να υπάρξει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο και στην ακυβερνησία.

Αν αποτύχει και η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βενιζέλο τότε το επόμενο σχέδιο είναι στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Παπούλια να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού η οποία θα έχει μόνο ένα αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Στο μεταξύ οι προσδοκίες έχουν ξεθωριάσει από τις διερευνητικές εντολές. Σήμερα θα καταβληθεί η προτελευταία προσπάθεια από τον Ε. Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος λαμβάνει την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ως τρίτο κατά σειρά κόμμα.
Ο Βενιζέλος, ο οποίος θα πάρει την τελευταία διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια στις 14:00, θα προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Φ. Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Ο Βενιζέλος αναμένεται να προσφέρει «ελκυστικές» προτάσεις στον Φώτη Κουβέλη για να δεχτεί να αναλάβει. Ανάμεσα σ’ αυτές θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να σχηματίσει το κυβερνητικό συμβούλιο με πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος, ενώ θα κατατεθεί και η πρόθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δεσμευτούν στην υπερψήφιση των νομοσχεδίων που θα εισηγείται η κυβέρνηση Κουβέλη.

Οι δύο λύσεις που προτείνει για κυβέρνηση ο Βενιζέλος

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο εμφανίστηκε πρόθυμος για σύμπραξη μαζί τους, υπό προύποθέσεις.
»Απορρίπτουμε τη δήθεν οικουμενική κυβέρνηση της ακινησίας και αντιπροτείνουμε συνεργασία με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, και φυσικά του ΠΑΣΟΚ, ή κυβέρνηση της Αριστεράς που θα τη στηρίξουμε, με τον όρο ότι θα διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, με τους δικούς μας όρους,» έδωσε το στίγμα των προθέσεων του.
Θα μιλήσουμε με όλους, θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας,» είπε, συμπληρώνοντας πως »αν δεν θέλουν να συμβάλλουν ας το πουν».
Παρά την προθυμία για συνεργασία, ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε πλήρως τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Θα ακυρώσουμε το PSI και θα αυξήσουμε ξανά το χρέος μας;» διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας »παραπληροφορεί».
Ο κ. Τσίπρας έχει πλήρως παρερμηνεύσει τις επιστολές που μας είχαν ζητηθεί από τους Ευρωπαίους,» τόνισε.
Οι εταίροι μας θέλησαν πιεστικά υπογραφες από όλα τα κόμματα και αν θέλαμε θα είχαμε συμφωνήσει να ζητηθεί η δική τους υπογραφή,» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κανείς δεν έχει κάνει πιο συστηματική διαπραγμάτευση από εμάς και θα μου επιτρέψετε να πω εμένα,» υπεραμύνθηκε της προεκλογικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ.
Ξεκαθάρισε άλλωστε, ότι οι θέσεις του Κινήματος παραμένουν ίδιες. »Κανείς άλλος δεν έχει προτείνει ένα σχέδιο ολοκληρωτικής εξόδου από την κρίση – Εμείς έχουμε κάνει όλη τη διεργασία,» υποστήριξε.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να αλβανοποιηθεί,» τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο »κάποιοι οδηγούν την Ελλάδα σε αλαβανοποίηση».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για αναγέννηση της παράταξης και κάλεσε σε συστράτευση για να »φτιάξουμε μαζί το νέο καμβά της παράταξης», όπως είπε.
Παπαρήγα: Δεν θα συμβάλουμε στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Την αδιάλλακτη στάση του ΚΚΕ εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου από τον Περισσό η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η δική μας ευθύνη είναι να μη συμβάλουμε στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι »όποιοι νομίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν το λαό σε αυτές τις συνθήκες, ή λέει ψέματα ή είναι ιστορικά ανεύθυνος και επιπόλαιος».
Η διαδικασία διερεύνησης είναι ωφέλιμη και για ΣΥΡΙΖΑ και για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ – Βγάζουν στην επιφάνεια τα σύγχρονα διλήμματα…που θα αναγκάσουν το λαό να τους ψηφίσει
Αναφερόμενη ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ, η κα Παπαρήγα διερωτήθηκε γιατί Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έλεγε από την αρχή ότι εγώ έχω το δικαίωμα να πάω σε εκλογές και να πάρω την αυτοδυναμία;»
»Να τελειώσει αυτή η κοροϊδία του λαού,» τόνισε η γγ του ΚΚΕ. »Να πάμε σε εκλογές,» είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως, ότι »αν και δεν θεωρούμε ότι αποτελούν τη λύση, αλλά ο λαός να πάρει την ευθύνη του».
Τα εκβιαστικά διλήμματα, σύμφωνα με την κα Παπαρήγα, είναι πρώτον, ή ευρώ ή δραχμή, ενώ, όπως τονίζει η πτώχευση είναι πτώχευση σε όποιο νόμισμα και δεύτερο δίλημμα η ελληνική ή ευρωπαίκή λύση, ενώ ακόμη ένα είναι λιτότητα ή ανάπτυξη, τέταρτον, δεξιά ή αριστερά (το σύγχρονο Καραμανλής ή »τανκς» όπως είπε).
«Επομένως εμείς δεν πρόκειται και το ξεκαθαρίζουμε από τώρα να πάρουμε μέρος σε μια κυβέρνηση διαχείρισης που δεν πα να’σαι και κομμουνιστής θα γίνεις στυλοβάτης των αστών και με τη βούλα του κομμουνιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
»Εμείς ετοιμαζόμαστε για αγώνες και δεν το κρύβουμε αυτό», συμπλήρωσε, καθώς »το ισοδύναμο των διαπραγματεύσεων που λένε είναι νέα κάθετα μέτρα εις βάρος του λαού», συμπλήρωσε.
Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αν και μικρές οι πιθανότητες να σχηματισθεί, θα κρατήσει κανά δίμηνο, εκτίμησε η κα Παπαρήγα. «Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη τα λάδη δεν αναγνωρίζονται» είπε.
»Οχι» κι από Καμμένο – Δεν υπάρχει λύση με Βενιζέλο και Σαμαρά
Και ο πρόεδρος όμως, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απέρριψε με το »καλημέρα» το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως, εφόσον του ζητηθεί, δεν πρόκειται καν να δεχθεί μια συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. »Δεν υπάρχει λύση με Βενιζέλο και Σαμαρά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και δύο ημέρες και επανέλαβε την πρόταση του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
»Το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε.
»Εγώ πιστεύω ότι οφείλουμε να βρούμε λύση και η χώρα να κυβερνηθεί με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τους δυνάστες της, την τρόικα και τα μνημόνια που έχουν εξαθλιώσει τον λαό,» συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.
Συνεχίζονται οι κομματικές διεργασίες
Όμως με δεδομένο ότι οι διερευνητικές εντολές του Α. Σαμαρά της ΝΔ, ως πρώτου κόμματος, απέτυχαν όπως και του Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ που επεδίωξε κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά απέτυχε η προσπάθεια, η πιθανότητα ο Βενιζέλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πετύχει συμφωνία με τις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι μεγάλες.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 32% περίπου ή 149 βουλευτές, ενώ στελέχη της Δημ. Αρ. έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους να συνταχθούν με τα δύο κόμματα που η κάλπη αποδοκίμασε.
Η πρόταση Βενιζέλου ώστε η Δημοκρατική Αριστερά να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι άτοπη.
Δεν μπορεί ο αρχηγός του έβδομου και τελευταίου κόμματος στην βουλή με ποσοστό 6,11% και 19 βουλευτές να αναλάβει την πρωθυπουργία και να διαχειριστεί το μείζον θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Η πρόταση Βενιζέλου έχει ως στόχο να δελεάσει την Δημοκρατική Αριστερά άπαξ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή αλλά και το ΚΚΕ.
Εάν προέκυπτε, πάντως, κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με Δημοκρατική Αριστερά ένα σχέδιο που είχε καλλιεργηθεί προεκλογικώς μπορεί να διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 169 βουλευτών αλλά θα εκπροσωπούν το 38% του ελληνικού λαού, δηλαδή δεν θα έχουν την πλειοψηφία της κοινωνίας με το μέρος τους.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η διερευνητική εντολή και του Βενιζέλου δεν θα αποδώσει και εκ των πραγμάτων οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα καταλήξουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με βάση το σύνταγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ζητήσει να διερευνήσουν την δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.
Αν και αυτό το εγχείρημα αποτύχει η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές πιθανότατα 17 Ιουνίου.
Ενδεικτική για το πόσο πιθανό βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο νέων εκλογών, η σημερινή δήλωση του βουλευτή του κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου κρίνει ως »μεγαλύτερη» την πιθανότητα να πάμε σε εκλογές.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι τάσσεται κατά μίας οικουμενικής κυβέρνησης, σημειώνοντας »ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα».
»Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Αν μάλιστα φύγει μπροστά και είναι πρώτο κόμμα , νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να θέσει τις προδιαγραφές μιας νέας διακυβέρνησης της χώρας,» είπε.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων
Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές που φαντάζει και το πιθανότερο σενάριο τότε οι νέες εκλογές θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
Ο κεντροδεξιός πόλος που δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί να δημιουργηθεί θα στηρίξει ένα σχέδιο φιλοευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδος και παραμονής στο ευρώ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πολιτικές του θα οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία και την δραχμή.
Για τον Σαμαρά της ΝΔ ο σχηματισμός κεντροδεξιού πόλου είναι μεγάλο στοίχημα.
Αν επιτύχει θα μπορέσει να εμφανιστεί στις εκλογές με προσδοκίες ότι θα ανεβάσει τα ποσοστά και θα ποντάρει στην δημιουργία ρεύματος υπέρ της Κεντροδεξιάς.
Ωστόσο το ΛΑΟΣ αναμένει επίσημα την πρόταση, δεν απορρίπτει αλλά αναμένει πρωτοβουλίες από τον Σαμαρά, η Δράση του Στέφανου Μάνου δηλώνει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα με την Μπακογιάννη της Δημοκρατικής Συμμαχίας ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π Καμμένου βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ΝΔ έχοντας ανταλλάξει βαριές κουβέντες.
Αν ο Σαμαράς και η ΝΔ δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό Κεντροδεξιό πόλο δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτε δεδομένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ή άνοδος ή πτώση των ποσοστών της ΝΔ δεν μπορεί να προβλεφθεί χωρίς το ρεύμα του Κεντροδεξιού μετώπου.
Η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να παγιδεύσουν τον Τσίπρα και να τον αποδομήσουν δεν απέδωσε.
Το ΠΑΣΟΚ έχοντας συντριβεί εκλογικά ποντάρει σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ώστε να κερδίσει χρόνο ως κόμμα και ο Βενιζέλος ως πρόεδρος.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ μπορεί επιφανειακά να προτάσσει το εθνικό συμφέρον αλλά πρακτικά το ΠΑΣΟΚ αναζητά μαγικές λύσεις διάσωσης του, σωτηρίας του.
Τα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς κυρίως Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν αναπτύξει μια ρητορεία που δύσκολα μπορούν να συμπλεύσουν με την ΝΔ.
Ωστόσο το αίνιγμα θα είναι η Χρυσή Αυγή που έλαβε 6,97% του εκλογικού σώματος. Οι ψηφοφόροι της κατά βάση προέρχονται από την ΝΔ και το ζητούμενο είναι μπορεί η ΝΔ να τους επαναπατρίσει;
Το άλλο μέτωπο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά προκάλεσε σύγχυση με το ζήτημα της κρατικοποίησης των τραπεζών και αξιοποίησης των καταθέσεων.
Προβλημάτισε ακόμη και τους ψηφοφόρους του.
Όμως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα, θέλουν να κυβερνήσουν ή όχι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν επιθυμεί να κυβερνήσει σε αυτή την φάση, μάλλον αλλιώς τα σχεδίαζε.
Ωστόσο αν υπάρξουν επόμενες εκλογές θα ισχυροποιήσει τα ποσοστά του ή θα μειώσει το εκλογικό του ποσοστό;
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή αυτό είναι ξεκάθαρο.
Το μέγα ζήτημα είναι να προκηρυχτούν νέες εκλογές και να μην προκύψει πάλι αυτοδυναμία.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που ή θα διαχειριστεί την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ με οποιαδήποτε κόστος ή να διαχειριστεί την επάνοδο της Ελλάδος στην δραχμή και στην διαχείριση της χρεοκοπίας.
Τι συνέβη χθες…
Κορυφώνεται το θρίλερ των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη διενέργεια νέων εκλογών (πιθανότατα στις 17/6), μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Παραμονή στο ευρώ ή έξοδος και χρεοκοπία…
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας επιστρέφει τη διερευνητική εντολή, την οποία λαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν την Ελλάδα στην έξοδό της από το ευρώ και τη χρεοκοπία, έχοντας ήδη καλέσει σε συσπείρωση όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ετοιμάζει πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό τον Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ….
Αντ. Σαμαράς: Ο Τσίπρας μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της…
«O Τσίπρας μου ζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Σαμαράς.
«Η προσπάθεια της ΝΔ θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει «Ο Τσίπρας ζητά να απομονώσει την Ελλάδα από παντού. Οι εταίροι μας με την αποδοχή της επιστολής μου αποδέχθηκαν τις μεταρρυθμίσεις. Είμαι διατεθειμένος να δώσω ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας με όρο την παραμονή μας στο ευρώ».
Αλ. Τσίπρας: Βενιζέλος και Σαμαράς μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας και της παγίδας
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα για κυβέρνηση αριστεράς» δήλωσε από το βήμα της Βουλής και μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, γνωστοποιώντας παράλληλα πως επιστρέφει τη διερευνητική εντολή.
«Κρατάμε στα χέρια μας μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, την ευκαιρία ανατροπής των προγραμματών λιτότητας», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνίκη στήριξη αλλά μία ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Θα επιμείνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων»,
«Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε, δεν πρόκειται να γίνουμε σαν τους άλλους», διεμήνυσε ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό.
Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσωπικά στους κ. κ. Βενιζέλο και Σαμαρά «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα του μνημονίου, μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη. Οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας και της παγίδας. Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας».
Ευ. Βενιζέλος: Θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή και θα συνεχίσω την προσπάθεια…
«Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει κυβερνητική λύση και παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει τη χώρα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας πως «Κατέστη κατανοητό ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε».
«Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ. Η πρότασή μας είναι εφικτή για το καλό των πολιτών», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Εναλλακτικά του πρότεινα να στηρίξουμε την κυβέρνηση της αριστεράς, αν δεν τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Και συνέχισε: «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια. Δεν πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές».
«Είπαμε όχι στον εθνικό διχασμό. Μας ενδιαφέρει το εθνικό μέτωπο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, όχι με βάση το κομματικό μας συμφέρον», σημείωσε επίσης για να συμπληρώσει πως «Αποκτά νόημα και περιεχόμενο η διερευνητική εντολή που θα λάβω. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο».
Και η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Κουβέλη
Κατά τις πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζει πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό τον Φ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προτείνει στον κ. Κουβέλη τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συμβούλιο, με πρόσωπα δικής του επιλογής και στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα δεσμευθούν να υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ωστόσο εδώ πως ο κ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, απέκλεισε την πθανότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία , κάνοντας λόγο «για ένα σενάριο χωρίς καμία βάση», καθώς θα πρόκειται για μια «κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Κεντρικό πρόσωπο ο Τσίπρας…
Σε κεντρικό πρόσωπο για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τους ξένους, μέσω απανωτών δημοσιευμάτων και συνεχών δηλώσεων να επικρίνουν τους όρους διακυβέρνησης του δεύτερου κόμματος στην Ελλάδα. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και η κοινωνία, κατανοούν ότι με βάση το χάσμα πολιτικών απόψεων που επικρατεί στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας της χώρας όπου κρίνεται το μέλλον της στο ευρώ και η αποφυγή ή όχι της πραγματικής χρεοκοπίας η μόνη λύση μετά το ασαφές πολιτικό μήνυμα της κοινωνίας είναι οι εκλογές…
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Φρανσουά Ολάντ να τον δεχθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Απάντηση από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας ακόμη δεν έχει δοθεί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Ωστόσο η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών θα έχει συνομιλίες σήμερα με Καμμένο των ΑΝΕΛ, Σαμαρά της ΝΔ και Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ.
Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει στα χέρια του δύο στρατηγικές. Ή να δώσει ψήφο ανοχής στον Αλέξη Τσίπρα, ή να μην παραλάβει καθόλου τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια, καθώς οι πιθανοί συνδυασμοί θα έχουν εξαντληθεί.
Όλα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. Ονόματα σαν εκείνα του Δραγασάκη και του Κωνσταντόπουλου ακούγονται πολύ έντονα.
Η μόνη προϋπόθεση που θα θέσει ο Βενιζέλος για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν το κάνει αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του. Δηλαδή, δε θα κάνει χρήση της δικής του εντολής, για να μη χάσει χρόνο η χώρα.
Η πολιτική πλατφόρμα των 5 σημείων που παρουσίασε ο Τσίπρας ως βάση διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ΝΔ.
Μάλιστα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Σαμαράς και Βενιζέλος να αναιρέσουν ότι συμφώνησαν με την Τρόικα είναι ξεκάθαρο ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή, έξοδο από το ευρώ και βίαιη χρεοκοπία.
Επίσης η κρατικοποίηση των τραπεζών και η αξιοποίηση των καταθέσεων αποτελεί μια νεφελώδη πολιτική προσέγγιση που μόνο βλαπτικά μπορεί να λειτουργήσει.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να προωθήσει τις προτάσεις του, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μέσω της επιστολής ζητά υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πλέον τα κόμματα που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού.
Η ΝΔ και ο Σαμαράς πήραν θέση και κατ΄ ουσία όπως διαφαίνεται θα επισημοποιηθεί μετά την συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και ψήφος ανοχής.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος θα συνομιλήσουν αλλά είναι αδύνατο ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταπείσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στείλει επιστολή αναίρεσης των δεσμεύσεων του στην Τρόικα.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς άπαξ και διαφώνησε απόλυτα το ΚΚΕ.
ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά διαθέτουν 52 και 19 δηλαδή 71 βουλευτές ή σε ποσοστό του εκλογικού σώματος 22,9% περίπου.
Αν συνεργαστούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π Καμμένου ή δοθεί ψήφος ανοχής συγκεντρώνουν σε έδρες 104 και σε ποσοστό 33,5% περίπου.
Δηλαδή 3 κόμματα μαζί δεν έχουν ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε πλειοψηφία στην κοινωνία και τον λαό.
Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ έδινε ψήφο ανοχής συνολικά θα συγκέντρωναν 145 βουλευτές θα είχαν μεν πλειοψηφία αλλά με την ΝΔ, το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή απέναντι τους δεν θα μπορούσαν να νομοθετήσουν και η κυβέρνηση ή το κυβερνητικό μόρφωμα θα κατέρρεε.
Αν ο Τσίπρας αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ήθελαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να αποδομήσουν και να εκθέσουν την Αριστερά, να παγιδεύσουν την Αριστερά η διερευνητική εντολή θα δοθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.
Αν αποτύχει και η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της δημοκρατίας συγκαλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και τους ζητά να συμφωνήσουν σε οικουμενική κυβέρνηση.
Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε θα προκυρηχθούν νέες εκλογές ίσως στις 17 Ιουνίου.
Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι νέες εκλογές αν και εφόσον υλοποιηθούν θα πραγματοποιηθούν σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.
Παραμονή στο ευρώ αλλά και υλοποίηση του μνημονίου με προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ;
Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα….
Καμμένος:’Η να παραιτηθούν ή να αναιρέσουν τις εγγυητικές επιστολές προς την τρόικα
Στους βουλευτές του απευνθύνθηκε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επεσήμανε ότι »το μόνο δίλημμα είναι ναι ή όχι στο μνημόνιο», συμπληρώνοντας ότι »το 68% είπε όχι».
»Θέλω να καλέσω τους βουλευτές όλων των κομμάτων να δώσουν μία λύση τώρα,» είπε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας πως χρειάζεται πανστρατιά για την εθνική σωτηρία της χώρας.
Κάλεσε επίσης τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά »είτε να παραιτηθούν είτε να αποσύρουν τις εγγυητικές επιστολές που τους υποχρέωσε να υπογράψουν προεκλογικά η τρόικα».
Φ. Κουβέλης: ‘Οχι σε συγκυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ – Νέες εκλογές το πιθανότερο σενάριο
Απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην περίπτωση που τον έθεταν επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος, ο Φώτης Κουβέλης.
O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε άλλωστε ότι κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε τη δεδηλωμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο αλλά βάσει των »προγραμματικών θέσεων σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου» ο κ. Κουβέλης δε συζητά τέτοιο ενδεχόμενο. Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι θεωρεί πιθανότερη εξέλιξη τη διενέργεια νέων εκλογών..
Τι προβλέπει το Σύνταγμα εάν αποβούν άκαρπες οι διερευνητικές εντολές
Άκαρπες αναμένεται να αποβούν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με το πιο πιθανό σενάριο, βάσει Συντάγματος, να οδηγεί στη διενέργεια νέων εκλογών πιθανότατα για 10 ή 17 Ιουνίου.
Βάσει του Συντάγματος, εάν και ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Παράλληλα, με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.
Τι σημαίνει κεντροδεξιό μέτωπο; Η πρόταση Σαμαρά προς όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός βουλής από τον χώρο της Κεντροδεξιάς είναι εφικτό να αποδώσει;
Πρόταση προς τα κόμματα της Κεντροδεξιάς με στρατηγική συσπείρωσης ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο πραγματοποίησε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Πρώτα από όλα ποια είναι τα κόμματα της Κεντροδεξιάς, ποιες είναι οι δυνάμεις τους και πως θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ανοικτό κάλεσμα Σαμαρά για συσπείρωση.
Η ΝΔ στις εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 σε σύνολο 6,47 εκατ ψηφοφόρων που ψήφισαν έλαβε 1,192 εκατ ψήφους ή 18,85% και 108 έδρες.
Το 2009 είχε λάβει 2,29 εκατ ψήφους η ΝΔ.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου που προέρχεται από την ΝΔ έλαβε 670 χιλ ψήφους ή 10,60% και 33 έδρες.
Ο Π Καμμένος έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με την ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά ωστόσο έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας.
Ωστόσο το κλίμα ΝΔ με Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ακόμη πολύ βαρύ.
Η Χρυσή Αυγή ναι μεν ανήκει στον χώρο της ακροδεξιάς αλλά ο Σαμαράς θα καλέσει και τους ψηφοφόρους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή να ταχθούν υπέρ του Κεντροδεξιού μετώπου. Κάλεσα προς την Χρυσή Αυγή δεν θα κάνει ο Σαμαράς.
Οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής έφθασαν του 440 χιλ και προέρχονται κατά βάση από τον κεντροδεξιό χώρο κυρίως ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Το ΛΑΟΣ έλαβε 183 χιλ ψήφους ή 2,90% και έμεινε εκτός βουλής.
Ο Γ Καρατζαφέρης φαίνεται να εξετάζει το σχέδιο δημιουργίας κεντροδεξιού πόλου.
Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη έλαβε 2,55% και 161,5 χιλ ψήφους.
Το ξεπάγωμα των σχέσεων Σαμαρά – Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η μη είσοδος στην βουλή της Μπακογιάννη δίνουν ισχυρό κίνητρο να υπάρξει συμφωνία.
Η Δημιουργία Ξανά του κ Τζήμερου παρότι δεν έχει ταυτιστεί με την κεντροδεξιά προέρχεται από τον χώρο αυτό.
Η ιδεολογική πλατφόρμα της Δημιουργίας Ξανά βρίσκεται πολύ κοντά στην Κεντροδεξιά.
Η Δημιουργία Ξανά έλαβε στις εκλογές 2,15% ή 135 χιλ ψήφους.
Η Δράση του Στέφανου Μάνου έλαβε 1,80% και 114 χιλ ψήφους.
Επαφή με τον Μάνο θα υπάρξει από τον Σαμαρά.
Ο Μάνος ανήκει στους φιλελεύθερους και θεωρητικά θα μπορούσε να βρεθεί μια πλατφόρμα σύμπλευσης.
Αν και ποτέ στην πολιτική δεν λειτουργούν αθροιστικά τα ποσοστά των κομμάτων καθώς η συμπεριφορά των ψηφοφόρων δεν είναι ξεκάθαρη αν π.χ. τα μικρά κόμματα που ψήφισαν τώρα συνεργαστούν με την ΝΔ δεν είναι δεδομένο ότι θα πάνε στην ΝΔ…προκύπτει ότι
ΝΔ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική συμμαχία, Δημιουργία Ξανά και Δράση συγκεντρώνουν 2,6 εκατ ψήφους.
Είναι προφανές ότι δυνητικά η Κεντροδεξιά μπορεί να έχει πλειοψηφία στην βουλή αν τα βρει και πλέον είναι ιστορικό ζητούμενο αν θα επανενωθεί η Κεντροδεξιά.
Προφανώς θα υπάρξουν κόμματα που θα πουν όχι αλλά κάποια σύμπλευση με ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να επιτευχθεί…
Η λύση Κουβέλη διασώζει τα μνημονιακά κόμματα και δολοφονεί το Σύνταγμα και την δημοκρατία, ενώ ευτελίζει την βούληση των πολιτών και το αποτέλεσμα των εκλογών
Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες για να πειστεί ο κ. Κουβέλης διαδραματίζει ο κ. Ε. Βενιζέλος που θεωρεί καταστροφικό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών. Την ίδια άποψη έχουν κύκλοι της Ε. Ένωσης που ασκούν τις δικές τους πιέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Στις επαναληπτικές εκλογές ο κ. Τσίπρας αναμένεται να στριμώξει ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ ή και να το τελειώσει. Αναμένει επίσης κέρδη από τα άλλα κόμματα και σχήματα της Αριστεράς ενώ ήδη έχει κλείσει η εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Κατσέλη και τους Οικολόγους.
Ο κ. Φώτης Κουβέλης είναι η μοναδική ελπίδα για όλους όσους θέλουν να αποφευχθούν οι εκλογές. Αν δεχθεί να αναλάβει την Πρωθυπουργία κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα στηριχθεί στη Βουλή από τους 108 βουλευτές της ΝΔ, τους 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και τους 19 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Προκύπτει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 168 εδρών που θεωρητικά είναι άνετη και εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει να μην υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα σε αυτή την κυβέρνηση και η σύνθεσή της να έχει, ως πρότυπο την κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι συμμετέχουν στη κυβέρνηση αλλά ότι τη στηρίζουν με την ψήφο τους. Θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο δε θα υποστούν περαιτέρω φθορά και θα έχουν το χρόνο να ανασυγκροτηθούν.
Υπέρ της λύσης Κουβέλη έχουν ταχθεί οι δύο Αντιπρόεδροι της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, αλλά και βουλευτές που ανήκουν στη φιλελεύθερη πτέρυγα όπως οι κκ Χατζηδάκης, Βαρβιτσιώτης, Σπηλιωτόπουλος.
Οι εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια του κ. Κουβέλη που όμως είναι έντονα προβληματισμένος. Μπορεί στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο κ. Ψαριανός να είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης, ο κ. Κουβέλης όμως είναι ανήσυχος.
Γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που θα εισπράττει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Γνωρίζει ότι το κόμμα του η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να εξαφανιστεί στις επόμενες εκλογές πληρώνοντας το τίμημα για τη συμμετοχή της σε μία κυβέρνηση που θα στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Γνωρίζει επίσης ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να ανασυγκροτηθούν, ότι μία κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον ίδιο βολεύει περισσότερο Σαμαρά και Βενιζέλο παρά τον ίδιο.
Ο κ. Κουβέλης είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να δώσει την απάντησή του το επόμενο 48ωρο.
Από αυτή την απάντηση θα καθοριστούν οι πολιτικές εξελίξεις.
Πληροφορίες από Newsbomb και BankingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...