για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζει το Forbes.
«Θα υπάρξει πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες;» διερωτάται ο Steve Forbes, πρόεδρος και αρχισυντάκτης της Forbes Media.
«Η Ελλάδα - υποστηριζόμενη από την ΕΕ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – υποστηρίζει ότι λόγω των πολλών νησιών που διαθέτει στην περιοχή έχει και κυριαρχικά δικαιώματα στα επίμαχα ύδατα. Η Τουρκία, από την πλευρά της, διαφωνεί», αναφέρει.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι και οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις στην περιοχή, ενώ προσθέτει ότι η απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, συνέβαλε στην κλιμάκωση της κρίσης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, με τον Steve Forbes να υπενθυμίζει τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες χαρακτήρισε «τσακισμένες».
Καμία από τις δύο πλευρές, όπως αναφέρει, δεν θέλει πόλεμο και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν να αποτρέπουν ένα ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει εχθροπραξίες.
«Η διπλωματία απέτρεψε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών το 1996 σε δύο ακατοίκητα νησιά. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία λύση», γράφει.
«Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει τους διπλωμάτες της Ε.Ε. και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ωστόσο, δεδομένων των όσων διακυβεύονται, αυτό θα πρέπει σύντομα να αλλάξει», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου