Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΡΙΣΙΝΕΣ ΩΡΕΣ: Κλίμα ΙΜΙΩΝ στο Καστελλόριζο...

Η ελληνοτουρκική «κρίση φθοράς» που ζούμε αυτή την στιγμή,
είναι η μεγαλύτερη στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974!

Συνεχίζεται για 30η ημέρα, με το ερευνητικό Oruc Reis να προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να κάνει έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η τουρκική προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα, διεθνώς, ως την πλευρά εκείνη που αρνείται τον διάλογο, την ίδια ώρα που ο τουρκικός στόλος παραμένει αναπτυγμένος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στις περισσότερες τοποθετήσεις του χρησιμοποιεί πολεμική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, ενώ μία στο τόσο παρουσιάζεται δήθεν έτοιμος για συνομιλίες με την Αθήνα, αλλά καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν αποδέχεται μια μεθοδολογία διαπραγματεύσεων kazan-kazan (win-win δηλαδή), με βάση το επιχείρημά του ότι η Άγκυρα έχει 100% δίκιο σε όλα όσα υποστηρίζει! Στην ουσία, η εν λόγω ρητορική επιδιώκει κέρδη μόνο για την Τουρκία, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκιο και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα για την Ελληνική πλευρά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο το Καστελόριζο, το οποίο χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας για εξάπλωση της τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Καστελόριζο είναι σημείο-κλειδί για την Ελλάδα. Οι Τούρκοι δεν δέχονται πως έχει επήρεια (όπως για κανένα νησί άλλωστε) στην οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Αν οι Τούρκοι δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου έχει επήρεια σε ΑΟΖ, τότε το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο -και φυσικά ούτε με την Λιβύη.

Άλλωστε ήδη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μπλοκάρει το παράνομο Μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ για δήθεν κοινή ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.

Άρα λοιπόν, η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο, καθώς η ΑΟΖ που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο το νησί, περιορίζει ασφυκτικά την ΑΟΖ της Τουρκίας σε μια γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.


Τι θα γίνει τώρα;

Η Δύση πιέζει για αποκλιμάκωση της έντασης και συζητήσεις.

Η Τουρκία αρνείται να υποχωρήσει και να ρίξει τους τόνους, καθώς επιθυμεί διαπραγματεύσεις από την θέση του ισχυρού.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, αρνείται να δώσει συγκατάθεση για έναρξη διαλόγου, όσο η Τουρκία διατηρεί το Oruc Reis άνωθεν της Ελληνική υφαλοκρηπίδας.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. 

Ωστόσο, όσο αρνείται η Τουρκία, τόσο περισσότερο τα βλέμματά τους θα πέφτουν πάνω μας, μιας και μας θεωρούν τους λιγότερο ισχυρούς.

Διπλωματικές πηγές, στην ερώτηση, αν οι Τούρκοι εκδώσουν μια νέα Navtex ανανεώνοντας τις έρευνες του Oruc Reis ή ακόμη χειρότερα επιλέξουν να συνεχίσουν τις απόπειρες ερευνών βορειότερα, εγγύτερα στο Καστελόριζο ή κοντά σε άλλα ελληνικά νησιά, απάντησαν:

«Όλα παίζουν, μπορεί να είναι έτσι, μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικός πόλεμος των Τούρκων. Αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να πετύχει στις 12 Σεπτεμβρίου και ο Ερντογάν δεν ανανεώσει την Navtex, τότε θα έχει κερδίσει η διπλωματία. Αλλιώς θα έχουμε δυσκολίες...».

Πάντως οι Τούρκοι δεν δείχνουν προθυμία για αποκλιμάκωση...

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο, τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν το μικρό νησί και στήνουν σκηνικό που θυμίζει... Ίμια.

Τις τελευταίες μέρες, ο Ερντογάν στέλνει δημοσιογράφους από μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται στο Κας, στα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο, και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις επιχειρούν να μεταφέρουν στην τουρκική κοινή γνώμη, κλίμα απειλής από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νησί ως... «ξεκομμένο βράχο» που η χώρα μας παράνομα έχει στρατικοποιήσει για να βάλει «χέρι» στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Τούρκοι δημοσιογράφοι, με ζωντανές συνδέσεις επάνω σε πλοιάρια της ακτοφυλακής, πλησιάζουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδοντας live εικόνες από το Καστελόριζο, με πολεμικές κραυγές και απειλές, ενίοτε συνοδεία... οθωμανικών εμβατηρίων!!!




Οι Τούρκοι θεωρούν πως ένας... βράχος, όπως αποκαλούν την Μεγίστη (Καστελλόριζο), μακριά από την ελληνική επικράτεια, δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας. 

Ουσιαστικά στοχεύει στο να αποκόψει το νησί από τον ελληνικό κορμό.


Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν θα εκδοθεί νέα NAVTEX, από τις 13 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που θα φθάνει στα 6 ν.μ από το Καστελόριζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...