Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Σύψας:”Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο”

Τι θα κλείσει πρώτο και τι τελευταίο, στο δεύτερο κύμα.

Εντονη πίεση θα δεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τον Νοέμβριο, στο κακό σενάριο του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η επιτροπή οφείλει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο ενόψει φθινοπώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί.

Ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά πως αν το κακό σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε θα πιεστεί σημαντικά ο τομέας της Υγείας.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν τη γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια Ιανουάριο-Φεβρουάριο», ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα, καθώς «ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει».

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής θέλησε να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορωνοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες, ένα δεύτερο και ίσως και τρίτο κύμα, και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.

«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί.

Εξάλλου, από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο», ανέφερε, συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως, λόγου χάριν, θα κλείσουν η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων, αλλά το τελευταίο που θα κλείσει θα είναι τα σχολεία.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά», υπογράμμισε.

Σύψας: Τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας πως ο ίδιος θεωρεί πως είτε αυτά ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, είτε στις 14, το σημαντικό είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14.

Κάναμε τις προτάσεις στην επιτροπή μας.

Θέλουμε οι γονείς να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά δεν έχουν συμπτώματα.

Γι’ αυτό και τέθηκε η πρόταση για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Πάρθηκε από την επιτροπή μία απόφαση που στάλθηκε στην κυβέρνηση και περιμένουμε τις ανακοινώσεις.

Το σίγουρο είναι πως αν χρειαστεί να πάμε σε αυστηρά μέτρα, τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία», σχολίασε.

Σύψας: Περιμένω μικρή αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε «σε μια φάση επιπέδωσης της γραμμής των κρουσμάτων» και πως το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει «εκθετική αύξηση».

Ωστόσο, όπως είπε, περιμένει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων, μετά και την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού.

«Το κακό είναι πως έχουμε αρκετά κρούσματα λόγω και της επιστροφής.

Περιμένω μικρή αύξηση αυτή την εβδομάδα.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής πιέζεται.

Και ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές που αποτελούν “πυριτιδαποθήκες”», σημείωσε.

Οσον αφορά τα κρούσματα εντός δομών, ο κ. Σύψας σχολίασε πως ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί αυτό γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα από όλους και σωστά.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια στιγμή ο ιός θα μπει σε δομές.

Ευθύνη όλων μας είναι να μην κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Γιατί από τα λάθη μας την πληρώνουν αθώοι άνθρωποι», ήταν τα λόγια του.

«Ίσως και 50 φορές περισσότερα τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα κορονοϊού».

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊου στη χώρα μας, μετά τις εκτιμήσεις ειδικών ότι στην πραγματικότητα τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού είναι πολλά περισσότερα, καθώς πολλοί που δεν έχουν συμπτώματα δεν καταγράφονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, «έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί.

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα» τόνισε.

Ο καθηγητής εξήγησε πως κατά την εκτίμηση του τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νεαρές ηλικίες και χωρίς συμπτώματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταγραφή τους.

«Με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει υπολογίζω ότι είναι περίπου 50 φορές παραπάνω από τα κρούσματα που βλέπουμε σε μια μέρα» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού είναι πολύπλοκα», σημείωσε, προσθέτοντας πως άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζαμε την περίοδο Μάρτιου- Απριλίου όταν γέμιζαν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε τώρα που ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η μετάδοση του κοροναϊού και πιθανότατα εντελώς άλλα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...