λαμβάνουν πιο πολλά φάρμακα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν με άδεια χέρια!
Ζοφερές προβλέψεις από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη και ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος εκτιμά ότι τα φάρμακα και τα μελλοντικά εμβόλια για τον κορωνοϊό, θα πρέπει να διανεμηθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και όχι σε αυτούς «που θα δίνουν τα περισσότερα» για να τα αποκτήσουν.
«Αν αφήσουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια να πάνε σε αυτούς που δίνουν τα περισσότερα χρήματα, αντί στα άτομα και τις περιοχές όπου είναι περισσότερο απαραίτητα, θα έχουμε μια ακόμα φονικότερη και μεγαλύτερης διάρκειας πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέιτς, γνωστός για το γεγονός ότι έχει δισεκατομμύρια αλλά και σημαντική φιλανθρωπική δράση, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον Covid-19 που διοργάνωσε η International AIDS Society.
«Εχουμε ανάγκη οι ηγέτες να λάβουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη διανομή που θα πρέπει να γίνει αμερόληπτα και όχι μόνο σύμφωνα με παράγοντες που βασίζονται στην αγορά».
Την ώρα που διάφορες χώρες και εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα φέρουν στην αγορά, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες ότι τα πλουσιότερα έθνη λαμβάνουν πιο πολλά φάρμακα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν με άδεια χέρια.
Εχουν απευθυνθεί εκκλήσεις τα μελλοντικά εμβόλια να αντιμετωπίζονται ως κοινά αγαθά για όλους, αφιλοκερδώς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές μελέτες σε 21 υποψήφια εμβόλια και ότι δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Τρία εξ αυτών βρίσκονται στην τρίτη φάση των δοκιμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησαν για έναν διαγωνισμό για φάρμακο που θεωρείται κλειδί για τη διάσωση ζωών και την αντιμετώπιση του οικονομικού χάους που προκαλείται από ιό, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να δώσουν προτεραιότητα στους κατοίκους των ΗΠΑ.
Τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων έχουν σημειώσει μέχρι τώρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η βρετανική φαρμακευτική AstraZeneca και η κινεζική Sinovac Biotech.
Ωστόσο, η Moderna, που συνεργάζεται με τα αμερικανική εθνικά ινστιτούτα υγείας, ανακοίνωσε προσφάτως ότι το τελευταίο στάδιο δοκιμών για το εμβόλιό της θα καθυστερήσει, πιθανότατα για μερικές εβδομάδες.
Πιθανό εμβόλιο που αναπτύσσεται από την Pfizer και την BioNTech προκάλεσε ανοσολογικές αντιδράσεις σε υγιείς ασθενείς αλλά είχε και ως αποτέλεσμα την πρόκληση πυρετού και άλλων παρενεργειών.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης κατά του AIDS, όταν οι χώρες ενώθηκαν για να διαθέσουν τελικά φάρμακα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για την ευρεία πρόσβαση σε φάρμακα κατά του COVID-19.
«Ένα από τα καλύτερα μαθήματα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS είναι η σημασία της οικοδόμησης αυτού του μεγάλου, δίκαιου παγκόσμιου συστήματος διανομής για τη διανομή των φαρμάκων σε όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου