εν αποστρατεία, σύμβουλος σε αμυντικό ινστιτούτο, για την δράση της συμμαχίας την στιγμή που ετοιμάζονται κυρίως τουρκικές βάσεις στην Λιβύη.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν μια τέτοια στάση, η οποία κλιμακώνει τις μάχες και προσφέρει στρατηγικές βάσεις απλόχερα σε Τουρκία και Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο”, προειδοποίησε ο στρατηγός ε.α. Τόμας Τράσκ σε άρθρο του στο γνωστό περιοδικό The National Interest.
Ο Τράσκ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση (Τραμπ) είναι αλαζονικά ''περήφανη'' που συνεργάζεται με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, «παρά το γεγονός ότι είναι ένα διεφθαρμένο καθεστώς που κυριαρχείται από το Ισλάμ και δεν έχει καμία ελπίδα να ενώσει τη χώρα».
«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν έχουν υλοποιήσει καμία κίνηση, αντίθετα ακολουθούν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός, ή πιο πρόσφατα, έχουν αρχίσει να συντονίζουν την πολιτική τους με την Τουρκία. Η Τουρκία και η Ρωσία εισχωρούν όμως σε αυτό το κενό», σημείωσε ο στρατηγός.
«Οι υποστηρικτές και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν απλώς να συνεχίσουν να χαίρονται παρά το αιματηρό αδιέξοδο. Με την επιδείνωση αυτού του κενού ασφαλείας και της φυσικής καταστροφής εντός της Λιβύης, αυτό θα επέτρεπε στον ISIS να αναγεννηθεί αλλά και να επιδεινώσει την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα και τότε, είτε το ένα είτε και τα δύο μαζί σενάρια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη ", σημείωσε ο ίδιος.
Ο Τράσκ πρόσθεσε ότι «Τουρκία και Ρωσία θα μπορούσαν να διχοτομήσουν σιωπηρά τη Λιβύη μεταξύ τους, μιμούμενοι την διαδικασία της Αστάνα που καθόρισε την μοίρα της Συρίας χωρίς τη συμβολή των ΗΠΑ".
Οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε στενή επαφή, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης σχεδίων για διευθέτηση στην Λιβύη.
«Μια τέτοια συμφωνία λογικά θα απευθυνόταν αποκλειστικά σε Άγκυρα και Μόσχα, και θα δημιουργούσε τόσα πολλά προβλήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της», συνέχισε ο ίδιος.
«Η νέα σφαίρα επιρροής στη Λιβύη θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως επιτυχία για τον Ερντογάν στη στήριξη του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα στην περιοχή, συμβάλλοντας σε μια πολιτική που θα απειλούσε τους περισσότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.
Είναι επίσης εξίσου σημαντικό να ενθαρρύνουμε την διπλωματία, για να μην ενισχύσουμε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, για έρευνες και γεωτρήσεις στην παράνομη ΑΟΖ που χάραξε η Άγκυρα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Αν δεν γίνει αυτό τότε θα απειλούνταν άμεσα η ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αναιρώντας το σχέδιο της Ουάσινγκτον για μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», σύμφωνα με τον Trask.
Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι η «εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Λιβύης, παρέχει επίσης μια πολύτιμη βάση στο νότιο πλευρό του ΝΑΤΟ, ειδικά εάν η Ρωσία τοποθετήσει συστήματα προηγμένης αντιαεροπορικής άμυνας ή άλλα όπλα”.
Ποιο είναι λοιπόν το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει από τη Λιβύη που πλήττεται από συγκρούσεις για Ευρώπη και ΝΑΤΟ;
Ίσως μια χώρα με μόνιμες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις να ελέγχει την Μεσόγειο από τα ανατολικά έως τα και δυτικά της, αντίστοιχα;
Μια μόνιμη τουρκική αεροπορική και ναυτική παρουσία στη Λιβύη θα μπορούσε να ενισχύσει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή.
Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση των ισχυρισμών της Άγκυρας για υπεράκτιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με εταιρείες κολοσσούς μόλις τελειώσουν οι μάχες στην Λιβύη.
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που χρειάζεται η Τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν αυτή τη στιγμή, είναι περισσότερα έσοδα για να αποτρέψει την καταστροφική οικονομική κρίση που κτυπά ήδη την πόρτα της Τουρκίας.
Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος και ΗΠΑ, πρέπει να αποτρέψουν την δημιουργία τουρκικών βάσεων στην Λιβύη πάση θυσία, διότι πολύ απλά η Άγκυρα δεν θα σταματήσει εκεί και θα θελήσει να ελέγξει ολόκληρη την Α.Μεσόγειο θέλοντας να φτάσει και ακόμα παραπέρα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου