καθώς έπασχε από καρκίνο και νοσηλεύονταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Ο ίδιος ήταν ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, στρατηγός εν αποστρατεία και είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2018 για πραξικόπημα του 1997 στη γείτονα χώρα.
Επιπλέον, ο Ισμαήλ Χακί Καρανταγί νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας καθώς έπασχε από καρκίνο στο έντερο. Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν πως είχε προλάβει να μιλήσει με τον δικηγόρο του που τον εκπροσωπούσε σχετικά με την δίκη που τον ενέπλεκε στο πραξικόπημα του 1997.
Ο ίδιος λοιπόν, φέρεται να είπε λίγο πριν πεθάνει ότι «θέλω να καθαρίσω την υπόθεση πριν πεθάνω. Η δίκη μας δεν έχει ολοκληρωθεί στο Εφετείο για 16 μήνες. Θέλω να δω την αναφορά μας και να αθωωθούν όλοι. Δεν θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο με ανοιχτές υποθέσεις».
Εξάλλου, ο ίδιος είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλους στρατιωτικούς, ως υπεύθυνοι για το πραξικόπημα του 1997, ενώ το 2018 το δικαστήριο τον καταδίκασε στη φυλακή.
Παρόλα αυτά, δεν εξέτησε την ποινή του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Πιο συγκεκριμένα, το 1997 στη Τουρκία ανετράπει η κυβέρνηση Ερμπακάν που είχε σχηματιστεί μετά τη συμμαχία του με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ.
Τότε οι στρατηγοί είχαν χρησιμοποιήσει παρασκηνιακές πιέσεις για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την εξουσία και δεν παρενέβησαν με τα όπλα όπως είχαν κάνει τις τρεις φορές στο παρελθόν, όπως το 1960, το 1971 και το 1980.
Ο ίδιος λοιπόν, συνελήφθει αμέσως, καθώς θεωρούνταν ένας από τους βασικούς υπαίτιους του πραξικοπήματος.
Το 2012 όμως συνελήφθησαν άλλα 20 άτομα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, όπως ο δεύτερος στην ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Τσεβίκ Μπιρ, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της ανατροπής του Ερμπακάν.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων ο Καρανταγί τον Ιανουάριο του 2013 είχε δώσει εξηγήσεις ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης για τον ρόλο του στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997, το οποίο ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση ισλαμιστών του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.
«Ζητώ την αθώωσή μου, δεν έκανα τίποτα που να μπορεί να θεωρηθεί πραξικόπημα», είχε δηλώσει ο απόστρατος στρατηγός.
«Η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μια διαδικασία πραξικοπήματος, δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να μπορεί να κατηγορηθεί ο στρατός» είχε προσθέσει, επιμένοντας ότι η επέμβαση του στρατού δεν αποτελούσε «πραξικόπημα» και πως η ισλαμιστικών τάσεων τότε κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για τις «εντάσεις» της εποχής εκείνης επειδή δρούσε εναντίον του λαϊκού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Εξάλλου, ο στρατός είχε πετύχει στις 28 Φεβρουαρίου 1997 την πτώση του πολιτικού σχηματισμού υπό τον Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικό μέντορα του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επιπλέον, το κόμμα του Ερντογάν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ιδρύθηκε από μέλη του Κόμματος της Ευημερίας του Ερμπακάν αφού εκείνο τέθηκε εκτός νόμου.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν Τούρκος Πρόεδρος έχει κάμψει σε σημαντικό βαθμό την επιρροή του στρατού αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, αρκετό καιρό πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου