ζητούν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που θα επικεντρώνεται... στην Γερμανική θέση.
Η συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες (07.04.2020) το μεσημέρι, διακόπηκε, συνεχίστηκε τα μεσάνυχτα, διακόπηκε ξανά και τελικά διακόπηκε οριστικά το πρωί. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter την... αποτυχία.
“Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ενάντια στον κορονοϊό (ασπίδα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) και δέσμευση για ένα πλάνο διάσωσης”, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Θύμισε λίγο από την περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση αλλά παρά τα χαρακτηριστικά του θρίλερ, ουσία... μηδέν. Το Eurogroup απέτυχε, για ακόμη μια φορά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Υπενθυμίζεται πως η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει με καθυστέρηση στις 17:00 αντί 16:00, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπλοκή, από τη στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν ήταν εφικτό να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.
Η Γερμανία μαζί με τους στενούς της συμμάχους την Ολλανδία και την Αυστρία, έβαλαν πάνω στο τραπέζι πρόταση όσες χώρες, πάρουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές με χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα οι οικονομίες να προχωρήσουν σε αποπληρωμή αυτών των χρημάτων σε μνημονιακούς όρους.
Οι όροι θα αποκρυσταλλωθούν μετά το πέρας της κρίσης.
Κατ΄ ουσία το μπλοκ της Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας ζητούν να επιβληθούν μνημονιακές προδιαγραφές, όταν περάσει η κρίση του κορωνοιού, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως Ιταλίας, Ισπανίας και πιο ήπια της Γαλλίας.
Εμπλοκή υπήρξε και στην πρόταση των Γάλλων για τη σύσταση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει αργότερα, ενώ είναι πιθανό να μην υπάρξουν αποφάσεις και να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς των Οικονομικών να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναζητούν συμβιβαστική λύση, καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων (corona bonds).
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα μέσω του ESM στις χώρες που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα lockdowns.
Ο ευρωπαϊκός Βορράς, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία, ζητά η χρήση των κεφαλαίων του ESM να συνοδευτεί από όρους, ενώ ο Νότος ζητά η στήριξη να μη προϋποθέτει μέτρα λιτότητας.
Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση:
1) Δεν θα υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου, αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί όπως διαπιστώθηκε και στο EuroWorking Group.
2) Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης καθώς η Γερμανία επιμένει ότι ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, αποδέχεται ελαστικοποίηση κριτηρίων αλλά επιμένει στην ύπαρξη κάποιων ρητρών.
3) Θα δίδεται η δυνατότητα στα κράτη να εκδώσουν ομόλογα τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά
4) Θα συμμετάσχουν στην στήριξη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Commission για την ανεργία.
Η θέση της Ελλάδας στη σημερινή (7/4/2020) τηλεδιάσκεψη του Eurogroup καθορίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «η στήριξη αυτή είναι ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της».
Παράλληλα, η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).
Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στην συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας.
«Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, εκτός του κ. Σταϊκούρα συμμετείχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιx. Αργυρός και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου