Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: «Ταρακουνήθηκε» η Βόρεια Ελλάδα!

Σεισμική δόνηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε το βράδυ
τη Δευτέρας με επίκεντρο τη Νιγρίτα.

Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Ο σεισμός είναι μικρός. Είναι κάτω από τα 4 Ρίχτερ και δεν εμπνέει ανησυχία. Καθημερινά γίνονται τέτοιοι σεισμοί. Έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, γιατί σημειώθηκε κοντά σε αυτήν. Το επίκεντρο είναι στη Νιγρίτα (Σερρών). Θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο τις επόμενες ώρες», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ένταση του σεισμού ήταν 3,7 Ρίχτερ, ενώ για το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η ένταση της δόνησης ήταν 3,8 Ρίχτερ.

Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (29.07.2019) φαίνεται πως ταρακούνησε όχι μόνο την Βόρεια Ελλάδα αλλά και… το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Κι αυτό γιατί μετά την εκδήλωση του σεισμού, επικράτησε ένα… αλαλούμ για το που ήταν το επίκεντρο. Η πρώτη εκτίμηση λοιπόν έκανε λόγο για την Ορμυλία Χαλκιδικής, εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και 3,5 Ρίχτερ.

Μπάχαλο με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για το επίκεντρο του σεισμού
Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (29.07.2019) φαίνεται πως ταρακούνησε όχι μόνο την Βόρεια Ελλάδα αλλά και... το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Κι αυτό γιατί μετά την εκδήλωση του σεισμού, επικράτησε ένα... αλαλούμ για το που ήταν το επίκεντρο. 

Η πρώτη εκτίμηση λοιπόν έκανε λόγο για την Ορμυλία Χαλκιδικής, εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και 3,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο μετά από λίγο φαίνεται πως η εκτίμηση άλλαξε, και το επίκεντρο... μετακόμισε. 

Πήγε λοιπόν ανοιχτά της Χαλκιδικής, με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και 3,3 Ρίχτερ.

Μάλλον όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. 

Γιατί λίγη ώρα μετά το επίκεντρο του σεισμού πήρε το δισάκι του και... δωσ’ του δρόμο για την Νιγρίτα. Το εστιακό βάθος έγινε 10,7 χιλιόμετρα και τα Ρίχτερ «φούντωσαν» φτάνοντας τα 3,7.

Και μπορεί η αλλαγή εκτίμησης εστιακού βάθους να μην γίνεται πρώτη φορά, ωστόσο είναι σίγουρα περίεργο το να μετατοπίζεται σχεδόν 150 χιλιόμετρα μακρυά, και μετά άλλα 200 στο περίπου!

Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για διαφορετικούς σεισμούς, άρα για διαφορετικά επίκεντρα, μιας και κάθε φορά που το Γεωδυναμικό αναθεωρούσε την εκτίμησή του ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ η κουκιδίτσα που έδειχνε το προηγούμενο επίκεντρο, δηλαδή την προηγούμενη εκτίμηση.



Επίκεντρο λοιπόν η Νιγρίτα... μέχρι νεοτέρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...