με «μπόλικο» ψυχολογικό πόλεμο, προσμετρώντας αντιδράσεις σε Αθήνα-Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον και ετοιμάζοντας παράλληλα ένα δικό του άξονα με Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ στην Α.Μεσόγειο.
Ο Τούρκος μεγαλοδημοσιογράφος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Y.BOSTAN, ο οποίος αρθρογραφεί σε τρεις τουλάχιστον τουρκικές μεγάλες εφημερίδες, (Sabah, Star, Gunes) μας μεταφέρει τις τρεις λύσεις από τον ίδιο τον σουλτάνο Ερντογάν για την Κύπρο.
«Υπάρχουν τρεις δυνατότητες μπροστά μας για την Κύπρο.
Α: Λύνετε αυτό το πρόβλημα μαζί μας, και μοιραζόμαστε το φυσικό αέριο.
Β: Συνεχίζετε την εργασία σας, και εμείς παίρνουμε το μερίδιό μας από το φυσικό αέριο.
Γ:Θα πολεμήσουμε», γράφει ο Yahya BOSTAN.
Στο βαρυσήμαντο σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Gunes, αναφέρει ότι: «Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε μια τεράστια στρατιωτική άσκηση (Γαλάζια Πατρίδα) που κάλυπτε τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν 103 πολεμικά μας πλοία. Το όνομα για την άσκηση ήταν επίσης σημαντικό. Η Τουρκία περιβάλλεται από θάλασσα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μια ένταση που αυξάνεται γύρω από το νησί της Κύπρου. Η ένταση αυτή έχει στη μία πλευρά την Κύπρο και την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά την Τουρκία.
Αλλά δεν υπάρχουν μόνο δύο πρωταγωνιστές. Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα στην Άγκυρα, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, είναι μόνο τα πιόνια του παιχνιδιού που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος υπεύθυνος της λήψης αποφάσεων για τις κινήσεις σε ότι αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κύριος εμπνευστής όμως όλων αυτών είναι το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ελέγχουν Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, και βάζουν επίσης και την Αίγυπτο στην εξίσωση αυτή.
Αμέσως μετά την λήξη της τουρκικής άσκησης , υλοποιήθηκε μια σύνοδο κορυφής στην Ιερουσαλήμ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον Τσίπρα και τον Αναστασιάδη. «Τέσσερις χώρες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία» από αυτήν την σύνοδο κορυφής.
Τι θέλουν όμως όλοι αυτοί;
Υπάρχει σοβαρή δυνατότητα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα προσπαθεί να εκδιώξουν την Τουρκία έξω από αυτό το παιχνίδι. Επιδιώκουν με τη συνεργασία τους με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να το κάνουν αυτό πιο εύκολα. Προφανώς παίρνουν κουράγιο από τη σκέψη ότι η Τουρκία είναι αδύναμη.
Αυτό που προσπαθούν να κάνουν δεν διαφέρει από την προσπάθεια εισβολής στη Σμύρνη το 1919. Μπορεί να εισέβαλαν τότε στην Σμύρνη για να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Αν και η κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό, η στάση της Άγκυρας είναι σαφής. Ενώ η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται σταδιακά από το 2013, τρεις επιλογές έχουν δοθεί σε Έλληνες και Ελληνοκύπριους ηγέτες και εξακολουθούν να ισχύουν.
Η άποψη της Άγκυρας είναι πολύ σαφής. Αποδεχτείτε τα τουρκικά δικαιώματα κατοχής στην ανατολική Μεσογείου ως Γαλάζια Πατρίδα.
Ως εκ τούτου, στέλνουμε πλωτά γεωτρύπανα στην περιοχή για σεισμική έρευνα και γεώτρηση. Αυτά τα πλοία είναι τα Fatih και Barbaros. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό συνοδεύει και διαφυλάττει τις δραστηριότητες αυτών των πλοίων.
Αυτές τις μέρες, τα πλοία μας αρχίζουν να δουλεύουν στις αμφιλεγόμενες περιοχές που η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα προσπαθούν να σφετεριστούν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά μας απειλεί με ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμά μας. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η περιοχή όμως θα «θερμανθεί» περισσότερο τον Ιούνιο και ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ανάμεσα στις τρεις χώρες», καταλήγει ο ίδιος.
Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε όλα αυτά;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα σχέδια Ρωσίας, Κίνας και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου, έγραψαν δύο κορυφαίοι μελετητές από το Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Hill .
«Παράλληλα, η Ουάσιγκτον μπορεί να ενισχύσει την διμερή σχέση με έναν δημοκρατικό ευρωπαίο σύμμαχο και να ενισχύσει επίσης την αμυντική μας βάση», έγραψε ο αντιπρόεδρος της FDD, Jonathan Schanzer, και ο ανώτερος διευθυντής του Κέντρου για τη στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Ιδρύματος, Bradley Bowman.
Η ελληνική πλευρά ελέγχει τα δύο τρίτα του νησιού από τότε που διχοτομήθηκε μετά το 1974. Η Τουρκία κήρυξε μονομερώς την ίδρυσή της τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου το 1983.
Ενώ η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε από διεθνείς περιορισμούς που εμποδίζουν τις πωλήσεις όπλων στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, η Μόσχα εδώ και χρόνια προμηθεύει την Κύπρο ε όπλα και έχει αποκομίσει τα οφέλη, καθώς το νησί έχει συναινέσει στον ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών σκαφών που χρησιμοποιούν το νησί για τις επιχειρήσεις στη Συρία.
Η Κύπρος έχει επίσης γίνει «ασφαλές καταφύγιο για ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα σε λιγότερο από έξι μήνες, έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε το αμερικανικό ινστιτούτο.
Η Κίνα επίσης καλλιεργεί δεσμούς με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, αναβαθμίζοντας την Λευκωσία σε «στρατηγικό εταίρο» του Πεκίνου.
Με μια διμερή τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων που εισήχθη πρόσφατα στην Ουάσινγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την χρυσή ευκαιρία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Λευκωσία, υπό την προϋπόθεση ότι οι Κύπριοι θα μειώσουν την συνεργασία τους με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, σε Πεκίνο και Μόσχα, γράφουν οι μελετητές του FDD.
Η άρση του εμπάργκο όπλων θα είχε το πρόσθετο όφελος να αποθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κοντά στην Κύπρο έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας.
Η Τουρκία απορρίπτει την εκμετάλλευση από την Κύπρο του πλούτου υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, με το σκεπτικό ότι οι Κύπριοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους πόρους του νησιού.
Αυτή την εβδομάδα, τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο εισήλθε σε περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προτρέποντας τις κυπριακές αρχές να εκδώσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα.
Ένας σχετικά άμεσος εφοδιασμός με στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ, πλοίων και ελικοπτέρων, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Λευκωσία «να προστατεύσει τον νεοσύστατο ενεργειακό πλούτο της στην ανοικτή θάλασσα», κατέληξαν οι μελετητές του FDD.
Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ ζητούν από Ελλάδα και Κύπρο «γη και ύδωρ» για να μας βοηθήσουν έναντι του Τούρκου εισβολέα, σε μια κρίσιμη για τον ελληνισμό περίοδο, που άρχισε ήδη να ομοιάζει με αυτή του καλοκαιριού του 1974...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου