όπου εισήχθη απόψε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το σχέδιο νόμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συζητείται σήμερα και αύριο στην Επιτροπή και Τετάρτη και Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η απόφαση αρχικά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να τοποθετήσει τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη, ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τη Νέα Δημοκρατία που μίλησε για κοινοβουλευτική εκτροπή καταθέτοντας μάλιστα στο τραπέζι το «όπλο» της πρότασης μομφής κατά του κ. Βούτση.
Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έκανε πίσω και προχώρησε σε κλήρωση για την πλήρωση των θέσεων στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, με λίγη τύχη για την κυβέρνηση αφού και οι δύο βουλευτές είναι θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία, βγήκαν από την κληρωτίδα και η εμπλοκή που θα καθυστερούσε και την συζήτηση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια, προς ώρας ξεπεράστηκε.
Μάλιστα για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία τα χαρτάκια των κλήρων δίπλωσε ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων ενώ αυτός που διάλεξε τους «τυχερούς» ήταν ο γραμματέας της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας.
Στο μεταξύ, ο Πάνος, Καμμένος, αυτοδιορίστηκε στην επιτροπή, αφού προηγουμένως, «πέταξε έξω» τον «πιστό» του κ. Κώστα Κατσίκη, πετυχαίνοντας μία θέση στην Επιτροπή, όπου πάει με στόχο να μπλοκάρει» την διαδικασία. Αλλωστε ο κ. Καμμένος, είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι πλέον οι σχέσεις τους εισέρχονται... σε πολεμική φάση!
Να σημειωθεί ότι η πολυσυζητημένη Επιτροπή αποτελείτο μέχρι σήμερα από 55 μέλη, 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από ΔΗΣΥ, 3 από ΧΑ και 3 από το ΚΚΕ, από 1 από την Ένωση Κεντρώων το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ και τον Δημήτρη Καμμένο εκ των ανεξαρτήτων.
Όλα δείχνουν πάντως ότι «κλείδωσε» η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας στην Επιτροπή με 29-26 ψήφους.
Καμμένος: «Παράνομη η διαδικασία σύνθεσης της επιτροπής για τις Πρέσπες»
«Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, η διαδικασία που ακολούθησε ο ΠτΒ δεν υπάρχει στον κανονισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάνος Καμμένος κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην Επιτροπή και πρόσθεσε: « ο πρόεδρος της Βουλής έπρεπε να στείλει επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές ζητώντας τον ορισμό εκπροσώπων.
Σήμερα διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα γατί γίνονται μεταγραφές! Δεν μπορεί να συζητάμε για ένα εθνικό θέμα και να λέει ο πρόεδρος ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες της κυβέρνησης (για τον κ. Δουζίνα). Η διαδικασία καθορισμού ανεξαρτήτων βουλευτών είναι παράνομη».
Ο κ. Καμμένος επέμεινε πως ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει πουθενά την κλήρωση μεταξύ των ανεξαρτήτων βουλευτών, σημειώνοντας πως η σύνθεση της παρούσας επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση. Ακόμα, έκανε ανοιχτά λόγο για αντισυνταγματικότητα της συμφωνίας καθώς μεταξύ άλλων, το κείμενο που συζητείται στην επιτροπή δεν περιλαμβάνει τις Συνταγματικές αλλαγές, ούτε το τελικό κείμενο της ίδιας της σύμβασης.
«Δεν υπάρχει όπως προβλέπεται η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα πρέπει να αποτελείται από δύο καθηγητές τουλάχιστον για να μπούμε στην ουσία συζήτησης της σύμβασης!», σημείωσε.
Πανδαιμόνιο, διακοπή και αίτημα κλήτευσης Κοτζιά
Το όνομα του Νίκου Κοτζιά, ακούστηκε πολλές φορές στα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησης με αίτημα να παρευρεθεί στην επιτροπή και να δώσει απαντήσεις. Αντικείμενο αντιπαράθεσης για τον Πάνο Καμμένο και τον Ηλία Κασιδιάρη έγινε επίσης η συγκρότηση της επιτροπής, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο και να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή, ζήτησε να δοθεί ο λόγος με βάση την δύναμη της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν τελικά πήρε τον λόγο, μιλούσε για αρκετή ώρα και όταν το προεδρείο του ζήτησε να ολοκληρώσει για να προχωρήσει η διαδικασία, εκείνος μιλούσε ακατάπαυστα για κάποια λεπτά αγνοώντας τις συστάσεις και ενώ επικαλείτο το Σύνταγμα.
«Είναι άκυρη η διαδικασία, δεν προβλέπεται η κλήρωση» έλεγε απευθυνόμενος προς τον κ. Νίκο Βούτση.
«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».
Λοβέρδος: «Τι κομπίνα έχει γίνει;»
Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.
Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου