συμφωνία των "Πρεσπών" να έχει "κλειδώσει".
Από 153 έως 155 είναι τα πιθανά "ναι" υπέρ της εκχώρησης της Βόρειας Ελλάδας.
Πριν λίγο ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης!!!
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Α.Τσίπρας στις 145 ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεντα αυτοί των Σ.Λυκούδη, Σ.Θεοδωράκη, Γ.Μαυρωτά, Σ.Δανέλλη των Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά, της ανεξάρτητης Κατερίνας Παπακώστα.
Σε αυτούς πολύ πιθανό να προστεθεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.
Ο Σπύρος Λυκούδης τόνιε πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονοματολογικού με τα Σκόπια λέγοντας πως αυτό αποτελεί απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ως εκ τούτου, ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές, το σχήμα που συνεργάζεται με το Ποτάμι και του οποίου προΐσταται ο Σπύρος Λυκούδης ασκεί έντονη μεν κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που χειρίστηκε την υπόθεση «με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς».
Τονίζουν ωστόσο ότι η εκκρεμότητα του ονοματολογικού, αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος της χώρας.
Η απόφαση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς
Το Π.Σ. των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:
Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.
Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.
Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.
Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.
Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.
Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.
Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.
Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.
Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.
Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.
Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος.
Ευθυγραμμίζεται πλήρως με Τσίπρα ο Θεοδωράκης: «Στηρίζουμε λύση στα βόρεια σύνορά μας - Ο κίνδυνος είναι στα ανατολικά»
Την άποψη πως το Ποτάμι έχει μία γραμμή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, που τόνισε ότι πιστεύει, ωστόσο, στην ψήφο κατά συνείδηση.
«Ως κόμμα έχουμε μία γραμμή. Στηρίζουμε μία λύση στα βόρεια σύνορά μας γιατί θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι στα ανατολικά και όχι στα βόρεια» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Δεν στηρίζουμε τον καταρρέοντα Αλέξη Τσίπρα αλλά την Ελλάδα» υπογράμμισε, μιλώντας και συνέχισε:
«Είμαι αντίπαλος του κ. Τσίπρα και μετά τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, είμαι περισσότερο γιατί χρησιμοποιήθηκαν παλαιοκομματικές μέθοδοι για να παραμείνει η κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει όμως να βγάλω το άχτι μου στον Τσίπρα αλλά το συμφέρον της πατρίδας».
«Περίπου το 30% με 40% της κοινωνίας θέλει να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση. Από αυτούς, οι μισοί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Το 15% με 20% πιστεύει στη λύση και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υποχρέωσή μου να τους εκφράσω» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ερωτηθείς για τη στάση του Σπύρου Δανέλλη, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει εμπιστοσύνη στο κυβερνητικό έργο.
«Δεν μπορούμε να δανείζουμε βουλευτές στη συμπολίτευση» σημείωσε.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου