με φόντο τα τεκταινόμενα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι απειλές εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου από στρατιωτικούς και πολιτικούς επιτελείς της Τουρκίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εξαιτίας της προκλητικής στάσης που τηρεί η Άγκυρα.
Τη στιγμή, μάλιστα, που οι γεωτρήσεις του αμερικανικού πετρελαϊκού «κολοσσού» της Exxon Mobil βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, οι Τούρκοι δεν δείχνουν καμία διάθεση κατευνασμού.
Ξεκινώντας από τις απαράδεκτες δηλώσεις της ακροδεξιάς «λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ, η οποία απείλησε ακόμη και με νέο «Αττίλα» στην Κύπρο, και φτάνοντας μέχρι τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η Τουρκία θα επέμβει σε περίπτωση που παραβιαστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, θα ήταν αφελές να σκεφθεί κανείς πως οι εξ Ανατολών γείτονες θα καθίσουν φρόνιμα.
Επιχειρούν με κάθε τρόπο να «γκριζάρουν» την ανατολική Μεσόγειο, αξιώνοντας κομμάτι από την ενεργειακή «πίτα» που εκτείνεται από την κυπριακή ΑΟΖ και φτάνει μέχρι και το Καστελλόριζο.
Όπως επισημαίνει η «Real», η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταργήσεις de facto τις οριοθετήσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), στις οποίες έχει προχωρήσει η Λευκωσία με γειτονικά κράτη.
Από το «κάδρο» των αμφισβητήσεων δεν λείπει, όπως είναι αναμενόμενο, ούτε η Ελλάδα και ειδικότερα τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με επικεφαλής τον πρώην στρατηγό Χουλουσί Ακάρ δημοσίευσε χάρτες με τους οποίους «εξαφάνιζε» ολόκληρες περιοχές, μεταξύ αυτών την Κρήτη αλλά και το ακριτικό Καστελλόριζο.
Ο «εκλεκτός» υπουργός Άμυνας του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινείται βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής. Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προ ολίγων εβδομάδων αποφάσισε να ξεκινήσει τις διπλωματικές του δραστηριότητες από την Λιβύη. Η χώρα αυτή της βορείου Αφρικής βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και κομμένη στα δύο με διαφορετικές πολιτικές κυβερνήσεις σε Τρίπολη και Τομπρούκ αντίστοιχα.
Από εκεί, λοιπόν, ο Ακάρ προσπάθησε να πείσει «θεούς και δαίμονες» ότι η Ελλάδα υπονομεύει τα ενεργειακά δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου. Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό, ο Ακάρ επιχείρησε ουσιαστικά να «εξαφανίσει» πλήρως την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.
Η ελληνική απάντηση έχει όνομα: «Μέδουσα»
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα «τοξικό» κλίμα που προκαλούν οι Τούρκοι, η Ελλάδα δίνει τη δική της απάντηση στις απαράδεκτες απειλές και τους «ψευτοτσαμπουκάδες» του καθεστώτος Ερντογάν.
Από τις 23/11 έως και τις 30/11 θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διακλαδική στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου υπό την κωδική ονομασία «Μέδουσα 7 – Αλεξανδρούπολη 18», στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος.
Στην άσκηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με:
- 3 φρεγάτες με ελικόπτερα
- 1 υποβρύχιο
- 2 πυραυλακάτους
- 1 αρματαγωγό
- 8 αεροσκάφη F-16
- 1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ
- 1 ελικόπτερο Super Puma
- 1 ελικόπτερο Chinook
- 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64
- 2 διμοιρίες πεζοναυτών και με προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων
- Ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης
- Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων
- 1 φρεγάτα
- 1 υποβρύχιο
- 2 πυραυλακάτους
- 6 αεροσκάφη F-16
- 1 αεροσκάφος E2-C
- Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων
TI ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των αιγυπτιακών ΜΜΕ στην κοινή στρατιωτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» που πραγματοποιούν η Ελλάδα και η Αίγυπτος με τη συμμετοχή της Κύπρου, που ξεκίνησε στις 23 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Στα ρεπορτάζ των αιγυπτιακών μέσων επισημαίνεται η ενισχυμένη στρατιωτική συμμαχία των τριών χωρών.
Η «Αλ Αχράμ», στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της επισημαίνει ότι «ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου έφτασαν στην Ελλάδα το Σάββατο για να συμμετάσχουν στη κοινή στρατιωτική, εκπαιδευτική επιχείρηση «ΜΕΔΟΥΔΑ 7», η οποία θα διεξαχθεί δυτικά της Κρήτης».
Σε επίσημη δήλωση του εκπροσώπου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Tamer El-Refaie, αναφέρεται ότι «οι κοινές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και τη διαχείριση κοινών ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων, τη θαλάσσια παρακολούθηση, τον εντοπισμό υποβρυχίων, τη διασφάλιση πετρελαϊκών πλατφορμών και ζωτικών στόχων στη θάλασσα, καθώς επίσης τον έλεγχο και την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων καθώς και διαδικασίες έρευνας και διάσωσης».
Η «Αλ Αχράμ» αναφέρει επίσης ότι «θα συμμετάσχουν και μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού, σε ρόλο εκπαίδευσης των αεροσκαφών για την άμυνα και κοινές επιθέσεις εναντίον εχθρικών στόχων».
Επίσης, στο ρεπορτάζ καταγράφεται το γεγονός ότι σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» μετέχουν σπουδαστές της Αιγυπτιακής Ναυτικής Ακαδημίας. Αντίστοιχα ρεπορτάζ φιλοξενούν οι εφημερίδες «Egypt Today», «Egypt Independent» και «Misr El Youm».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου