μετράει αντίστροφα, είναι πλέον γεγονός.
Η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία, οδήγησε σε χρεοκοπία τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας, την Turk Telekom, με το πλειοψηφιοκό πακέτο των μετοχών να περνάει στις πιστώτριες τράπεζες, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε σήμερα την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού από την Oger Telekomunikasyon A.S. (OTAS), την εταιρεία που είχε αποκτήσει το 2005 την μέχρι τότε κρατική Turk Telekom μέσα από μία διαδικασία αποκρατικοποίησης της.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Turk Telekom «εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η μεταβίβαση του 55% των μετοχών που κατέχει η Oger Telekomunikasyon A.S. στην Turk Telekom από έναν φορέα ειδικού σκοπού, στον οποίο μέτοχοι είναι οι πιστώτριες τράπεζες της OTAS».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η Turk Telekom δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει σε ξένο νόμισμα, εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας κατά σχεδόν 40% από τις αρχές του χρόνου, καθώς τα έσοδά της από τους πελάτες της είναι σε τουρικές λίρες. Η Turk Telekom εκτός από την Τουρκία δραστηριοποιείται κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.
Υπάρχουν, μάλιστα, φόβοι πως κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και σε πολλές ακόμη εταιρείες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα!
Η εταιρεία είναι ένας «γίγαντας» της τουρκικής οικονομίας και πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της γείτονος χώρας.
Διαχωρίστηκε από την PTT, σαν να λέμε τα «ΕΛΤΑ» της Τουρκίας το 1995, ενώ τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στην κατοχή της Oger Telecom.
Παρέχει ένα ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών τόσο σε επίπεδο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όσο και σε επίπεδο internet. Για να γίνει αντιληπτό το για τι μέγεθος μιλάμε, αρκεί να σημειωθεί το εξής: Ο όμιλος της Turk Telekom είχε 16.8 εκατομμύρια πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 12.1 εκατομμύρια πελάτες σε κινητή τηλεφωνία και περίπου 6 εκατομμύρια συνδέσεις internet το 2009.
Το δίκτυο επικοινωνιών της καλύπτει φυσικά ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στον έλεγχό της βρίσκονται πολλές ακόμη εταιρείες. Μια εξ αυτών η Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους internet στην γείτονα. Η Turk Telekom έχει το 81% των μετοχών της.
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι λίγα τα στελέχη της που πιέζονται προς παραίτηση.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Erkan Kilimci, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch προειδοποιεί για την ικανότητα των τραπεζών να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας έχουν κλιμακωθεί, με τον βασικό λόγο να είναι η κίνηση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η υποβάθμιση των τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s ήταν απόρροια της «σημαντικής αύξησης του κινδύνου».
Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 77 δισεκ. δολαρίων (41% επί της συνολικής χρηματοδότησης) τους αμέσως επόμενους 12 μήνες, εν μέσω σημαντικής αποδυνάμωσης για την τοπική λίρα.
Επίσης, περίπου 48 δισεκ. δολάρια ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων αφορούν ξένο νόμισμα, με την κεντρική τράπεζα να διακρατεί αποθεματικά ύψους 57 δισεκ. δολαρίων.
Mε λίγα λόγια, δεν έχει πάτο το βαρέλι...
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου