καθώς η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μία άβυσσο. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη, ενώ η εμπιστοσύνη στον Ρ.Τ. Ερντογάν χάνεται με σταθερούς ρυθμούς.
Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν οι Τούρκοι πολίτες καθώς η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας χτυπά τις πόρτες των πολιτών όλο και πιο δυνατά...
Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα τουρκικά νοικοκυριά, αφού οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν την περίοδο του Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü.
Οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν περίπου κατά 30% μόνο τον Ιούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού για το μήνα, ανέφερε ο Nuray Tarhan του Sözcü, προσθέτοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των 407 αγαθών στο καλάθι είναι το φαγητό.
Ο Faik Öztrak, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ταμείου κατά το τελευταίο πρόγραμμα του ΔΝΤ της Τουρκίας και τώρα εργάζεται για το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δήλωσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να αυξηθεί πάνω από 20% τον Αύγουστο. Τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο τουρκικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 15,9% τον Ιούλιο, καθώς η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 20 τοις εκατό της αξίας του τον Αύγουστο, λαμβάνοντας απώλειες φέτος στο 40 τοις εκατό.
Εν τω μεταξύ, στις αγορές του Eminönü στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η τιμή του τυριού αυξήθηκε κατά 12% μόνο τον Αύγουστο. Οι δαπάνες για άλλα τρόφιμα, όπως οι ελιές, το σαλάμι και το λουκάνικο, που οι Τούρκοι τρώνε στο πρωινό, αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά τουλάχιστον το ποσοστό αυτό τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η Tarhan.
Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει άμεσα έκτακτα και μεσοπρόθεσμα μέτρα στο έθνος, διαφορετικά θα εξαντληθούν οι ευκαιρίες, δήλωσε ο Öztrak. Ήταν καιρός να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας και να αναλάβουμε δράση, είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς και διπλασίασε τιμολόγια για εισαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων από την Τουρκία τον Αύγουστο μετά την άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τον πάστορα Α. Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς από τη φυλακή.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό οικονομική επίθεση. Η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει οικονομικό πρόγραμμα δύο μήνες μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου.
Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην τουρκική κοινωνία: Τα τρόφιμα στα ύψη
Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι πολίτες της Τουρκίας καθώς η χώρα τους βυθίζεται σε μια οικονομική άβυσσο και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.
Ο διπλασιασμός των δασμών που επέβαλε προχθές, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ήταν η χαριστική βολή.
Το τουρκικό νόμισμα από την αρχή της χρονιάς έχασε σχεδόν το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου, ενώ την Παρασκευή με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατέρρευσε έως και 20%!
Τρεις τούρκικες τράπεζες βγήκαν εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, τα δολάρια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, ενώ η καθημερινότητα των Τούρκων έχει γίνει Γολγοθάς, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει στα ύψη, και τα βενζινάδικα σταμάτησαν να εξυπηρετούν πελάτες λόγω της αξίας της λίρας που άλλαζε ραγδαία.
Ξένοι αναλυτές υποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση απαιτεί άμεσο χειρισμό από την κυβέρνηση, που δείχνει ωστόσο απρόθυμη να ακολουθήσει τις συστάσεις για αύξηση των επιτοκίων και χαλιναγώγηση του πληθωρισμού που άγγιξε το 16%.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν τα επιτόκια παραμένουν ο πατέρας και η μητέρα όλων των κακών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για πλήρη νομισματική κρίση και τονίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ανησυχητικά για την Άγκυρα είναι και τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και άλλα οικονομικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της Τουρκίας εάν η κρίση στις διμερείς σχέσεις οξυνθεί», γράφουν οι New York Times.
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία άρχισε και η αμφισβήτηση του Ταγίπ Ερντογάν, του μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητου ηγέτη του σύγχρονου οικονομικού θαύματος.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου