σημαίας στο τουρκικό πλωτό τρυπάνι φέρνει εξελίξεις άκρως επικίνδυνες στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι Τούρκοι μετονόμασαν επίτηδες το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2 σε «Φατίχ» (Κατακτητή) αλλάζοντας σημαία Μάλτας με την τουρκική κάνοντας δημόσια τις προθέσεις τους για την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζει μια σειρά από μέτρα αν η Τουρκία αποτολμήσει να φέρει γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αρχικά υπάρχει μια προσπάθεια να πεισθούν οι Βρυξέλλες, ώστε να αποφασίσουν προληπτικά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Επιπλέον, ο ΠτΔ δεν απέκλεισε την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Δηλαδή η Κύπρος είναι ανυπεράσπιστη εκτός και αν κάποιος άλλος το βυθίσει...
Το Faith, πρώην Deepsea Metro II, είναι πλοίο – γεωτρύπανο 6ης γενιάς, έχει μήκος 229.19 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 51,283 τόνων με νεκρό βάρος. Έχει τη δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη νερού 10,000 πόδια και συνολικό βάθος γεώτρησης τα 40,000 ποδιά, γεγονός που το καθιστά ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, όπως αυτά της Μεσογείου Θάλασσας.
Η Τουρκία το αγόρασε μέσω της TPAO, καταβάλλοντας το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής επίθεσης της δύσης στην τουρκική οικονομία, μετά την πρώτη «σφαλιάρα» από το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για τα F-35, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να βάλλουν φωτιά στην ΝΑ Μεσόγειο.
Έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία με τον απόπλου του γεωτρύπανου συνοδεία ομάδα μάχης του πολεμικού ναυτικού απαρτιζόμενη από μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και ελικόπτερα.
Οι τουρκικοί σχεδιασμοί με την κάθοδο του «κατακτητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, εστιάζονται τον επόμενο μήνα κατά πάσα πιθανότητα ίσως λίγο πριν τις εκλογές για να προκαλέσουν διπλό όφελος στον Τούρκο πρόεδρο.
Από την μία να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών και από την άλλη να προκαλέσει αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την δύση για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Την ουσία όμως την διαμήνυσε προ ημερών ο Χουλουσί Ακάρ, όταν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
«Αν υπάρξει ανάγκη για καθήκον στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για το Έθνος και την πατρίδα μας θα το εκτελέσουμε χωρίς κανένα δισταγμό».
Την ίδια στιγμή πολεμική δράση αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ πλέον εναντίον του Ερντογάν και των πραγματικών σχεδίων του, εφόσον ο ίδιος συνεχίσει στην ίδια ρότα, για την πρόκληση ελληνοτουρκικής πολεμικής κρίσης στο Αιγαίο και την Κύπρο τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «σημερινή» οι Αμερικανοί έρχονται με «άγριες διαθέσεις» πλέον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, προκειμένου να απαγορέψουν δια ροπάλου...την ενδεχόμενη « πολεμική κρίση» μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, με φόντο τους υδρογονάνθρακες και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής...τον οποίο οι Τούρκοι ορέγονται.
Η έντονη παρουσία σκαφών του αμερικανικού πολεμικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν από τον «έλεγχο» των εξελίξεων στην μεσανατολική κρίση και στη Συρία, συνδέεται, άμεσα, και με την πρόθεση της Ουάσιγκτον να εκτονώσει το κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Αθήνα, που, εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, έχει αυξηθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.
Το κύριο ρόλο σε αυτή την δράση έχει αναλάβει το αεροπλανοφόρο USS HARRY TRUMAN αλλά και τα αντιτορπιλικά με σύστημα AEGIS που γυροφέρνουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα αεροσκάφη τους πετούν στο κυπριακό FIR και νοτίως του Καστελόριζου, όπου εστιάζονται και οι κύριες τουρκικές διεκδικήσεις.
Κύριος σκοπός είναι η διακοπή των προκλήσεων των Τούρκων στην περιοχή ερευνών της Exxon στο Οικόπεδο 10, αλλά και οι αμερικανικές πληροφορίες για ενδεχόμενη κάθοδο τις επόμενες ημέρες του πλωτού τουρκικού τρυπανιού εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν δείχνει πως κάτι φοβάται και προετοιμάζεται...
Είναι οι αλλαγές συνόρων που έρχονται; Τα ανοιχτά μέτωπα που έχει;
Η απομάκρυνση από τη Δύση;
Ισως ένας συνδυασμός όλων αυτών...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου