του δημοψηφίσματος, ανέδειξε μια χώρα βαθιά διχασμένη, η οποία όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι πιθανό να περάσει ακόμα και στο κατώφλι του εμφυλίου!
Τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι», ωστόσο, αναδεικνύουν «δύο Τουρκίες»:
Το όχι στον σουλτάνο Ερντογάν επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της χώρας, ενώ το ναι στη συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχασε τις τρεις μεγάλες πόλεις, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.
Tο οριακό αποτέλεσμα του 51% που έφερε το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την νομιμότητα του δημοψηφίσματος.
Έτσι, η χώρα μπορεί εύκολα να βρεθεί στο κατώφλι ενός εμφυλίου μετά από αυτό το δημοψήφισμα, σύμφωνα με ανάλυση της «Καθημερινής».
«Δικλείδες ασφαλείας στην μεγαλομανία του Σουλτάνου δεν θα υπάρχουν. Κάποιοι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι το οριακό αποτέλεσμα ενδέχεται να τον κάνει πιό μετριοπαθή και λογικό.
Οι πρόσφατες εξελίξεις θα έπρεπε να έχουν πείσει όλους ότι κάθε αρνητική εξέλιξη τον ωθεί σε έναν πιό αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και πολλές φορές την...παράνοια.
Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν μία καθαρή νίκη του.
Οχι επειδή τον συμπαθούν η μπορούν να συνεννοηθούν εύκολα μαζί του.
Αλλά γιατί ανησυχούσαν γιά το σενάριο μιάς αποσταθεροποιημένης Τουρκίας.
Αυτό όμως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το βασικό σενάριο τα επόμενα χρόνια»...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου