αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας το Ταμείο σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT που αναμεταδίδει το Euro2day.
Η προειδοποίηση, την οποία εξαπέλυσε στους υπουργούς Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αυξάνει τις πιθανότητες το Ταμείο να κρατήσει το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ, που είναι το αντικείμενο των έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές στις συζητήσεις που ξεκίνησαν και πάλι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένο να δοθούν από το ΔΝΤ. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα αναμένεται να μείνει από ρευστό αυτόν τον μήνα.
Οι πιστωτές της ευρωζώνης, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους. Αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμη τόσο για τα κεφάλαια του όσο και για την διατήρηση της πολιτικής στήριξης για την διάσωση της Ελλάδας, ειδικά στην Γερμανία.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.
Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, πιστεύει το ΔΝΤ.
Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κενό ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» είπε ανώτατος αξιωματούχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, η οποία αντιστέκεται σε νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης πιθανότατα θα συγκρουστούν με το ΔΝΤ για το ζήτημα.
Η αντιπαράθεση στο θέμα της Ελλάδας ανάμεσα σε ΔΝΤ και στους δανειστές της ευρωζώνης δεν είναι κάτι καινούριο. Τρία χρόνια νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου εξαιτίας παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται με την ταχύτητα που θα έπρεπε.
Τελικά το ΔΝT συναίνεσε μόνο αφότου οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να φτάσει σε «σημαντικά κατωτέρα» επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022 – κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν. Aυτήν την στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.
H πρόβλεψη του για μεγαλύτερο έλλειμμα μετά από το 1,7% πρωτογενούς πλεονάσματος πέρσι – και οι υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για παρόμοια πλεονάσματα στο μέλλον – θα αύξανε επίσης και το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο αφότου καταβληθούν τα 7,2 δισ. που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι το νέο πρόγραμμα θα κυμανθεί μεταξύ 30-50 δισ. ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς.
Οι βαθιές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών παραμένουν σχεδόν σε όλα τα ουσιώδη ζητήματα, αλλά οι τρέχουσες συνομιλίες είναι πλέον πιο παραγωγικές από ότι ήταν πριν την τρίμηνη αντιπαράθεση που προηγήθηκε.
Παρόλο που οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια συμφωνία δεν είναι πιθανή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, πολλοί διαπραγματευτές πιέζουν να υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε οι υπουργοί να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.
Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν στη συμφωνία μιας ανακοίνωσης που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να χαλαρώσει το όριο που έχει επιβάλει στις πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους από την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να πωλήσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, θα ανακουφιζόταν προσωρινά από την αυξανόμενη κρίση ρευστότητας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου