που θα κάνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα ένα πακέτο σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα και παραιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στο δημόσιο, μέτρα που υπολογίζονται μόνο για τα 2015 σε 1 δισ. ευρώ.
Πρακτικά πρόκειται για μία πρόταση "σβήσιμο" μέρους του χρέους (debt) αφού το επιτόκιο του 0,65% είναι αρνητικό σε σχέση με το νυν επιτόκιο και βέβαια η επαναχρηματοδότηση θα μεταθέσει και τον χρόνο έναρξης αποπληρωμής των παλαιότερων δόσεων.
Επίσης με την αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων δανείων του ΔΝΤ (η αποπληρωμή ολοκληρώνεται το 2016) και την επαναγορά ακριβών ομολόγων της ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο θα προσφέρει ένα "σβήσιμο" μέρους του χρέους της τάξης του 30%.
Αλλά οι Βρυξέλλες δείχνουν να έχουν πειστεί για ένα bonus το 2015. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Ντάϊσενμπλουμ δέχεται την πρόταση του Γ.Βαρουφάκη για πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 1,5% το 2015, αντί του 4,5% και 2,5% το 2016.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί μια καττ'αρχήν αισιοδοξία γιατί Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι "δεν βγαίνει πουθενά" με αυτό το τερατώδες χρέος και ότι το παρών κυβερνητικό σχήμα είναι διατεθειμένο "να τραβήξει τα πράγματα μέχρι τα άκρα" και - το κυριότερο - να την ακολουθήσει η πλειοψηφία των πολιτών στις επιλογές της, άρα έχουν αρχίσει να κατανοούν για την ανάγκη "κουρέματος" του χρέους, αλλά τα όσα ζητούν είναι πολύ σκληρά μέτρα και για να αμλυνθούν θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα...
Σημαντικό ρόλο στο να τείνουν ευήκοα ώτα, οι "μεγάλοι της ευρωζώνης" είχε η συνειδητοποίηση εκ μέρους τους ότι μια ελληνική κρίση οιασδήποτε μορφής (είτε εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είτε μιας "ανάπηρης" συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη με "κανόνι" στους πιστωτές της ευρωζώνης) θα είχε απείρως πιο συντριπτικά αποτελέσματα από ένα "κούρεμα" που σε πρώτη φάση υπολογίζεται στο 30% βάσει του παραπάνω πακέτου...
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου