Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Τουρκική πυρηνική βόμβα στην Μεσόγειο

Προς αξιολόγηση στο τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος υποβλήθηκε η Περιβαλλοντική Έκθεση Ανάλυσης Επιπτώσεων για το πυρηνικό κέντρο στο Ακουγιού κοντά στην Μερσίνα, στην Μεσόγειο και τα αποτελέσματα αναμένονται εντός τριμήνου.

Η έκθεση αποτελείται από 3.000 σελίδες-12 ενότητες - και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των επιστημονικών παρατηρήσεων και λεπτομερείς έρευνες για την κάθε πτυχή του πυρηνικού κέντρου. Η Έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα για να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που ίσως ξεκινήσει εντός του έτους-πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
Ενώ οι κίνδυνοι λόγω της σεισμογενούς περιοχής που έχει επιλεγεί είναι μεγάλοι και καταγεγραμμένοι, έγινε γνωστό από δημοσιεύματα ότι την Έκθεση θα αξιολογήσει η Επιτροπή Ελέγχου και Έρευνας της Τουρκίας, που συστάθηκε από δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Η Επιτροπή θα υποβάλλει κατόπιν τις απόψεις της στο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του θα μεταφέρει την τελική απόφαση στην ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom, που είναι η εταιρία που έχει επιλεγεί για την κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.
Το κέντρο που θα έχει έκταση όσο δυο μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ (MW).
Η ρωσική εταιρεία Rosatom, που θα αναλάβει τη διαχείρισή της μονάδας, διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο δεν θα προκαλεί ηχορύπανση ούτε θα παράγει απόβλητα, ενώ οι εργάτες δεν θα χρειάζεται να φορούν ειδικό εξοπλισμό.Το εργοστάσιο θα αντλεί νερό από τη θάλασσα για την ψύξη των αντιδραστήρων.
Τα μελανά σημεία όπως έχουν καταγραφεί
- Το εργοστάσιο θα χτιστεί σε απόσταση 16 μιλίων από ενεργό σεισμογενές ρήγμα
- Το εργοστάσιο υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, ωστόσο ο συγκεκριμένος τύπος πυρηνικής μονάδας «VVER 1200» είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται, οπότε πρακτικά δεν έχει δοκιμαστεί.
- Λόγω της εγγύτητας της μονάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα, δεν θα κατασκευαστούν πύργοι ψύξης. Βάσει του σχεδίου για τις ανάγκες ψύξης θα χρησιμοποιείται το νερό της θάλασσας, ωστόσο η Μεσόγειος μπορεί να πιάσει το καλοκαίρι θερμοκρασίες που φτάνουν τους 36 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό είναι πολύ ζεστό για να ψύξει τους αντιδραστήρες.
- Το νερό θα επιστρέφει στη θάλασσα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή.
- Δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα σχέδιο για την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων. Δεδομένου ότι «δεν θα απελευθερώνονται έξω από τα όρια του εργοστασίου ραδιενεργά απόβλητα», η μόνη εξήγηση είναι ότι τα απόβλητα θα απορρίπτονται στη θάλασσα.
- Η Τουρκία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενέργειας, ωστόσο το γεγονός ότι το εργοστάσιο θα ανήκει στη ρωσική εταιρεία Rosatom δεν εξασφαλίζει ακριβώς την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας.
Η αντίδραση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τους ευρωπαίους πολίτες η απόφαση των τουρκικών αρχών για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε περιοχή γνωστής σεισμογένειας στο Ακουγιού, είχε υπογραμμίσει την ανησυχία της για το γεγονός.
Επιπλέον, η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει νομοθεσία που να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, να προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων και να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια. Επιπλέον, είχε επισημάνει ότι θα περίμενε η Τουρκία να προχωρήσει σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) του προγραμματισμένου πυρηνικού σταθμού και ότι «θα παρακολουθήσει το θέμα εκ του σύνεγγυς».
Όμως εύκολα διαπιστώνει κανείς οι κίνδυνοι είναι πολλοί και η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα ...πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...