Το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε πάραυτα σε περίπτωση απομάκρυνσης της χώρας από την κεφαλαιακή ευρωπαϊκή στήριξη, συμπαρασύροντας το σύνολο της οικονομίας
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτικοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης της τρόικας -και των διεθνών αγορών- όσον αφορά την επιθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει την πορεία της εντός της Ευρωζώνης και να υλοποιήσει πιστά το πρόγραμμα, ενδέχεται να «παγώσει» τη χρηματοδότηση της χώρας και επομένως και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αναφέρουν τραπεζίτες.
Ατακτη χρεοκοπία
Το ενδεχόμενο καταγγελίας της δανειακής σύμβασης της χώρας και αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, θα οδηγούσε σε «άτακτη χρεοκοπία» και σε αναγκαστική έξοδο της χώρας από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία, τόνισαν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank την περασμένη Πέμπτη.
«Υποσχέθηκαν στο εκλογικό σώμα μαγικές λύσεις με κατάργηση του Μνημονίου και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με αθέτηση πρόσφατων υποχρεώσεων της χώρας, και με κρατικοποίηση των τραπεζών, με μελλοντικές αξιοποιήσεις υποτιθέμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ή πακτωλών χρημάτων από υποτιθέμενες γερμανικές αποζημιώσεις, ή διαζευκτικές πηγές δανεισμού από Ρωσία, Κίνα, ή »κούρεμα» τραπεζικών δανείων κατά 30% έως 40% και άλλα δυστυχώς φαιδρά και κινούμενα στη σφαίρα της φαντασίας», είπαν οι αναλυτές της Alpha Bank και κατέληξαν στο ότι «όλα αυτά συνιστούν μία πιο σύγχρονη εκδοχή τού »λεφτά υπάρχουν»».
Στο διεθνές «debate» που αφορά τη χώρα μας πήρε μέρος και η βρετανική εφημερίδα Financial Times: «Είτε εντός είτε εκτός ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη βάρβαρη προσαρμογή που χρειάζεται, για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, διεθνώς».
Οι τραπεζίτες βρίσκονται έκπληκτοι μπροστά στις νέες και ραγδαίες εξελίξεις, αλλά και ανήμποροι να διαχειριστούν μία κρίση που, εφόσον διευρυνθεί και γίνει ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να σαρώσει τα πάντα.
Προτού καν φτάσουμε να μιλήσουμε για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ που είναι έτοιμες να πάρουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα πιστωτικά ιδρύματα θα κατέρρεαν την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή ρευστότητας ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ που αντλούν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.
ΠαρενέργειεςΤα κεφάλαια αυτά, θα πρέπει να αντικατασταθούν, μέσω εκτύπωσης νέου χρήματος, με το νέο νόμισμα, γεγονός που θα ασκήσει σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων. Για τη χορήγηση νέων δανείων και την τόνωση της οικονομίας, θα πρέπει να τυπωθεί ακόμα περισσότερο νόμισμα. Και επειδή η ρευστότητα θα είναι πολύ περιορισμένη, η δανειοδότηση θα γίνεται με πελατειακά κριτήρια και κριτήρια που θα αφορούν προτεραιότητες όπως π.χ. τις ανάγκες ασφάλειας του κράτους, έναντι εκείνων που αφορούν π.χ. τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Με την έξοδο από το ευρώ, θα «φύγουν» ακόμα περισσότερες καταθέσεις, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νέα ανάγκη αύξησης της ρευστότητας και εκτύπωσης χρήματος.
Τα επιτόκια θα εκτοξευθούν στα ύψη εξαιτίας της υπερπροσφοράς χρήματος, επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες. Επιπλέον, αν τα δάνεια «μεταφραστούν» στο νέο νόμισμα, τότε δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν οι δανειολήπτες, ενώ, αν προσαρμοστούν στο νέο νόμισμα, θα δημιουργήσουν μία νέα «τρύπα» στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Αντιστοίχως, θα αυξηθούν και τα επιτόκια καταθέσεων, που στην ουσία δεν θα έχουν αξία, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού. Οι επιχειρήσεις που θα έχουν δάνεια στο εξωτερικό (π.χ. σε ευρώ, δολάριο κ.λπ.) θα περιέλθουν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, εφόσον δεν θα έχουν αντίστοιχα έσοδα στα νομίσματα αυτά.
Ανοιχτή απειλή
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έδειξε τον δρόμο της εξόδου στη χώρα μας από την Ευρωζώνη λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες»
Διεθνείς οίκοι
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έδωσε αρχές της εβδομάδας το «πράσινο φως» στην Ευρώπη για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως η κατάσταση θα ήταν πλήρως διαχειρίσιμη για τις υπόλοιπες χώρες. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος οίκος τόνισε ότι είναι πιθανό να υποβαθμίσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Ομως για την απόφαση αυτή, είπε η Fitch, θα συνεκτιμηθεί η «ευρωπαϊκή »απάντηση» και η επιτυχία αυτής, ως προς τον περιορισμό της μετάδοσης της κρίσης και το μέγεθος των επιπτώσεων». Δεν παρέλειψε όμως να πει και ότι «η ελληνική έξοδος θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση, που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης»…
Παράλληλα, η Standard & Poor’s απείλησε την Ελλάδα με υποβάθμιση, εάν η πολιτική αστάθεια προκαλέσει την απώλεια της στήριξης από ΔΝΤ και Ευρωζώνη, γεγονός που δεν έχει βαθύ νόημα αφού σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα αποκλειόταν ούτως ή άλλως από τις αγορές.
Δημοσκόπηση
Το 73% των Γερμανών επιθυμεί οριστική λύση για την Ελλάδα, δηλαδή συνέχιση του προγράμματος λιτότητας ή έξοδό της από την Ευρωζώνη, ενώ 6 στους 10 αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών ως σοβαρή απειλή για το ευρώ.
Ισως δεν το προλάβουμε
Η ειρωνεία με το ευρωομόλογο
Οι εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών αναλυτών συνηγορούν πλέον ότι η Ευρώπη βαίνει, αργά αλλά σταθερά -έως τον Φεβρουάριο του 2013-, προς Ενωση, εφαρμόζοντας τη μοναδική λύση που αυτό συνεπάγεται: την έκδοση ευρωομολόγου. Ετσι, το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι το αν θα προλάβει τη λύση αυτή. Με το ευρωομόλογο οι χώρες θα δανείζονται από τις αγορές έχοντας την ίδια πιστοληπτική ικανότητα -εκείνη του ESM- και πληρώνοντας το ίδιο επιτόκιο.
Οι ίδιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει συμφωνηθεί η αρχική φάση, που αφορά το ευρωομόλογο για τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά έργα. Και έως τον Φεβρουάριο του 2013 θα έχει αποφασιστεί και η ευρωπαϊκή εγγύηση των δημόσιων χρεών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, εφόσον βέβαια στο μεσοδιάστημα δεν έχει συμβεί κάποιο «ατύχημα» σε μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου